Aktualizované Ľuba Lesná Rôzne

Tipy na víkend: Joan Baez, bitka pri Lamači, vínny trh, ale aj špaldové dobroty

Ešte ste sa nerozhodli, aký program si spravíte na víkend? Prinášame vám niekoľko tipov.

Ilustračný obrázok k článku Tipy na víkend: Joan Baez, bitka pri Lamači, vínny trh, ale aj špaldové dobroty
Zdroj: TASR

Sobota, 11.októbra

Bratislava v pohybe

Osemnásty ročník medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe (10. – 26. októbra) sa bude konať v priestoroch SND na Pribinovej 17, Mestského divadla P. O. Hviezdoslava na Laurinskej 19, Divadla elledanse na Miletičovej 17/B a A4 na Karpatskej 2. Tento rok je festival zameraný na tanečné divadlo.

Dve krajiny

Slovenská národná galéria – Na výstave DVE KRAJINY pracovalo sedem kurátorov, nájdete ju na dvoch poschodiach Esterházyho paláca a uvidíte vyše 400 diel zo zbierok 35 galérií, múzeí, inštitúcií a súkromných majiteľov. Výstava sa usiluje priblížiť príbeh objavovania krajiny a rozvoj krajinárstva v 19. storočí na Slovensku v širšom dobovom kontexte. Bolo to obdobie, v ktorom sa tento žáner etabloval a krajnári dosiahli spoločenské uznanie i akademické zadosťučinenie.

Koncert Joan Baez

Svetoznáma americká folková speváčka Joan Baez vystúpi v Bratislave. Predstaví sa v Aegon aréne Národného tenisového centra (NTC). Koncert sa začína o 20.00 h.

Známa aktivistka začala v 60. rokoch minulého storočia spolupracovať s kolegom Bobom Dylanom. Držiteľka ceny Grammy za celoživotný prínos na Slovensku po prvý raz vystúpila v roku 1989, a to na Bratislavskej lýre. Na pódium vtedy pozvala pesničkára a vtedy zakázaného disidenta Ivana Hoffmana. Hoci ŠtB vypla mikrofóny, on svoju pieseň dospieval.

V roku 2008 sa predstavila aj na festivale Bažant Pohoda v Trenčíne.

Vínny trh Svätej Alžbety

Šafárikovo námestie ožije vínnym trhom. Po minuloročnom úspechu, keď na akciu zavítali stovky ľudí, organizuje Staré Mesto II. ročník Vínneho trhu Svätej Alžbety. Podujatie sa koná pri príležitosti 101. výročia posvätenia Kostola sv. Alžbety – Modrého kostolíka. V dvadsiatich stánkoch budete môcť ochutnať to najlepšie od slovenských vinárov a vinohradníkov. Súčasťou osláv bude aj Staromestský charitatívny trh Sv. Alžbety.

CROSS

V poradí 15. ročník bežeckého podujatia Bratislavský CROSS bude mať štart a cieľ na kúpalisku Rosnička v Dúbravke. Beh je určený pre všetky vekové kategórie s dĺžkou tratí od 500 do 6 500 m.

Bitka pri Lamači

Rekonštrukcia bitky z roku 1866 sa uskutoční od 10.30 h medzi Lamačom a Záhorskou Bystricou na lúke pred krematóriom.

Ide o pripomenutie si významnej udalosti v dejinách Bratislavy, ale i Slovenska, na ktorého území sa v rámci Rakúska-Uhorska dejinná udalosť odohrala.

Vajnorská šarkaniáda

Začne sa o 13.30 h na Vajnorskom letisku. Podujatie je po tretí raz zaradené do seriálu podujatí pod záštitou Bratislavského samosprávneho kraja Župná jeseň.

Na programe je súťaž o najoriginál­nejšieho doma vyrobeného lietajúceho šarkana, súťaž o najkrajšie namaľovaného šarkana v tvorivých dielňach a spoločný štart všetkých šarkanov.

Sprievodným podujatím Župnej jesene je akcia jablkové hodovanie, ktoré sa v jeden deň uskutoční v 13 mestách a obciach BSK. Návštevníci si pochutnajú na jablkách a jablkových dobrotách. Pripravené sú vystúpenia detí vajnorských škôl a MŠ Koniarkova, tvorivé dielne, nafukovadlá, diskotéka s Disco Jarkou a tombola.

Medzinárodný deň materských centier

Uskutoční sa od 14.00 do 19.00 h vo Vodárenskom múzeu BVS, Devínska cesta 1.
Na programe bude bublinová show, Šašo Ľuboš, vystúpi Divadlo PIKI – Elá – hop! a rozprávkové stanovištia so zábavnými úlohami.

Maďarské divadlo tanca

V rámci festivalu Bratislava v pohybe sa predstavia aj tanečníci z Maďarska. V predstavení Skin me hovoria o svojich vzťahoch, láskach, aférach a aby sa k nim dostali bližšie mapujú ich, obnažujú a rozbíjajú. Predstavenie sa koná o 20:00 h v priestoroch A4.

Potravinový trh

Potravinový trh TRH-PIAC-MARKT v znamení tekvíc, húb a piva sa začne o 10.00 h v priestoroch Starej tržnice na Námestí SNP.

Sezónne potraviny

Trh ponúka sezónne potraviny vyrobené a vypestované farmármi a malovýrobcami z okolia Bratislavy, ako aj kvalitné špeciality z krajín vzdialenejších. Kúpiť tu možno sezónne ovocie a zeleninu, mäsové a mliečne výrobky, pečivo, cukrovinky a iné delikatesy a nápoje.

Po dlhej letnej prestávke sa vracajú manželia Váczyovci s ich vychýrenými mäsovými špecialitami, bohatá jesenná sezóna prinesie aj jabĺčka, tekvice a množstvo jesennej zeleniny.

Predstavia sa aj noví trhovníci. Lenka Nagyová zo Špaldovej pekárne prinesie dobroty pripravené výlučne zo špaldovej múky.

Cider Opre’ a pivo z kočovného pivovaru Padre Craft Brews, ktoré bude čapovať osobne jeho zakladateľ Maroš Hajduk.

Výstava o hubách

Na poschodí tržnice nájdete počas oboch októbrových trhov výstavu o hubách a mykologické poradenstvo, ktoré zabezpečí člen Slovenskej mykologickej spoločnosti Mgr. Ján Červenka. Nosnou témou 11. októbra budú jedovaté huby Slovenska. Aktivita je určená najmä laikom, ktorí sa chcú vyvarovať otravy hudbami, informácie však budú zaujímavé aj pre skúsenejších hubárov, ktorí si chcú rozšíriť svoje znalosti.

Tvorivé dielne pre deti

V TUTO budú pod profesionálnym dozorom prebiehať tvorivé dielničky pre detičky, o zábavu vašich ratolestí tak bude postarané od 10:00 do 14:30 h.

Paráda

Na prvom poschodí nájdete už tradične otvorený stály zberný bod Paráda!, kam môžete priniesť svoje nepotrebné veci – oblečenie, riady, platne, knihy a podobné, alebo si odtiaľ niečo pekné odniesť.

Príspevkom v zbernom bode podporujete verejnú zbierku Obnovme spolu Starú tržnicu! na opravu zatekajúcej strechy Starej tržnice.

Rača žije

Ide o nultý ročník športového podujatia. Uskutoční sa v areáli ZŠ Tbiliská a jeho súčasťou bude aj slávnostné otvorenie nového street work out ihriska s ukážkami cvičenia.

Okrem turnajov v minifutbale, hokejbale, športovom zápolení rodín, sa bude konať aj súťaž vo varení guláša. Pre deti bude pripravený skákací hrad, maľovanie na tvár, pre odvážnejších jazda na rodeo býkovi či let balónom. Ženy si môžu užiť masáže a kozmetické prednášky. Záujemcovia si budú môcť prezrieť vynovenú Základnú školu na Tbiliskej ulici.

Videoprednáška

Videoprednáška fotografky Táni Hojčovej – sprievodné podujatie výstavy Vesmír & Co. v Galérii Gagarinka, Gagarinova ul. 10, o 17.h.

Živá história na hradbách

Mestské hradby v Bratislave – vystupovať budú stredoveké a novoveké historické skupiny. Môžete ich vidieť v sobotu 11. a v nedeľu 12. októbra o 14.00, 16.00, alebo 18.00 h.

Festival perkusií

3. ročník Festivalu perkusií v Dome kultúry Ružinov v Bratislave, sa začína o 18.30 h.

Nedeľa 12.októbra

Futbal proti rasizmu a intolerancii

Až 18 tímov sa predstaví na 7. ročníku Bratislavskej ligy v malom futbale (BLMF) proti rasizmu a intolerancii. Turnaj, ktorého cieľom je spájať ľudí rôznej farby pleti, národnosti či náboženstva, sa bude od 11.00 h hrať v areáli Centra akademického športu STU na Mladej garde.

Staromestská šarkaniáda

Prídu si na svoje všetky malé aj veľké deti. Staré Mesto organizuje v Grassalkovichovej záhrade od 1**4.00 do 17.00 h ** šarkaniádu.

Spomienka na prusko- rakúsku vojnu

Pri Pomníku z prusko – rakúskej vojny roku 1866 sa uskutoční kladenie vencov o 11.30 h v mestskej časti Lamač.

Camera obscura alebo Nehybnosť pohybu

Výstava známeho slovenského výtvarníka Mariána Mudrocha. Predstavuje výber z jeho diel. V mnohých svojich prácach ťaží najmä z rozdielnych kvalít jednej farby. Výstavu môžete vidieť do 17. 10. 2014 v Roman Fecik Gallery.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM