Kultúra

TIPY NA VÍKEND: Bratislavský majáles, Račianske hody aj Burzoblšák

Prvý májový víkend budú Bratislavčania žiť nielen láskou, ale aj obľúbeným majálesom, dobrým jedlom a vínom!

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA VÍKEND: Bratislavský majáles, Račianske hody aj Burzoblšák
10
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavský majáles

Na už 11. ročníku mestského festivalu so vstupom zdarma sa zabavíte pri hudbe viac či menej známych kapiel a prídu aj overené hudobnícke esá. Dozviete sa, ako varí Európa, čo pre nás znamená naše kultúrne dedičstvo a či existuje niečo také ako „bruselský diktát“. Ani tento rok nebude chýbať kvalitný street food a ani Park pre deti a rodičov.

Pre hladošov bude pripravených niekoľko desiatok Street Food stánkov s dobrotami od výmyslu sveta. Servírovať sa budú grilované kuriatka alebo tacos, indická a turecká kuchyňa, podpecníky aj bratislavské rožky.

piatok – nedeľa / Tyršovo nábrežie / vstup voľný

Flóra Bratislava

Nenechajte si ujsť kvetinovú nádheru na 39. ročníku medzinárodnej výstavy kvetov a záhradníctva. Prídťe sa inšpirovať najnovšími trendami vo viazaní kvetov a tvorbou záhrad. Na výstave nájdete rezané kvety, interiérové a exteriérové rastliny, bonsaje, kaktusy, semená, odbornú literatúru, záhradnú techniku, náradie, okrasné kamene, záhradný nábytok, záhradné terasy, bazény, vírivky a množstvo ďalších vecí spojených s kvetmi a záhradou.

Na vyše 11-tisíc metroch štvorcových výstavnej a predajnej plochy sa vám predstaví viac ako 169 vystavovateľov a predajcov zo Slovenska, Česka, Talianska, Poľska aj Maďarska.

do soboty od 9:00 – 19:00 hod., v nedeľu od 9:00 – 18:00 hod. / Incheba Expo Aréna / vstupenky 6 eur

Detské rybárske preteky

Slovenský rybársky zväz Bratislava II v spolupráci s občianskym združením WRESTLING CLUB SLOVAKIA, pozývajú všetky deti a rodičov z blízka aj z ďaleka na preteky o pohár ŠPORTU V RUŽINOVE. Akcie sa môžu zúčastniť deti do 15 rokov, pre ktoré sú pripravené pekné ceny a malé občerstvenie.

Detské srdce je odvážne a túži po veľkých dobrodružstvách. Rybárstvo im toto dokáže mnoho dať a ochrániť ich od lákavých notebookov, tabletov a ostatných novodobých lákadiel. Každý rybár, ktorý chytá už od malička, bude súhlasiť, že tento šport dáva skvelé predpoklady aj do bežného života. Dieťa sa naučí trpezlivosti, férovosti, získa vzťah k prírode, ktorý už nikdy nevyprchá a poskytne príležitosť pre nové priateľstvá.

sobota / 8:00 – 12:00 hod. / jazero Rohlík

Burzoblšák

Na Burzoblšáku nájdete nielen oblečenie, ale aj starožitnosti, handmade výrobky, platne, knihy, obrazy a všetky znovuobjavené poklady z povaly, zónu s občerstvením, oddychovú zónu s posedením, tvorivé dielne, maľovanie na tvár pre deti a príjemnú atmosféru.

Keď bude slnečno, akcia sa presúva do vonkajších priestorov Základnej školy Pavla Marcelyho na Drieňovej 16.

sobota / 8:00 – 14:00 hod. / Drieňová 16 / vstup voľný

Rytieri na Devíne

Pre veľkých i malých, milovníkov histórie aj romantiky začínajú aj tento rok svoje súboje Rytieri na Devíne! Nenechajte si ujsť renesančný rytiersky turnaj, ktorý bude hlavným bodom celého dňa. Štyria rytieri so svojimi tátošmi zabojujú o priazeň publika v skúškach šikovnosti, ale aj odvážnych stretoch v rytierskom turnaji s drevcami. Príďte si vybrať svojho favorita a povzbudiť ho hlasným volaním!

Kompletný program dňa nájdete TU.

sobota / 10:00 hod. / Hrad Devín / vstup voľný

Ružinovský retro majáles

Mestská časť Bratislava-Ružinov a Cultus Ružinov pozývajú na tretí ročník Ružinovského retro majálesu, ktorý do Parku Andreja Hlinku opäť prinesie atmosféru obdobia plného tranzistorov, džínsov, laskoniek a romantických hitov.

Program otvorí o 10:00 hod. retro súťaž pre deti plná disciplín ako skákanie vo vreci, tvorivé dielne, detské dopravné ihrisko či retro spoločenské hry. Organizátori sa spolu s deťmi a ich rodičmi pokúsia vytvoriť prvý slovenský rekord a to v počte čo najviac ľudí kresliacich kriedou počas 30 min. Poobede sa návštevníci môžu tešiť na súťaž o najštýlovejší retro kostým, na skvelé ceny i retro stánky s občerstvením.

Májový sprievod otvoria o 14:00 hod. Ružinovskí hasiči, FS Devín, DFS Trávniček a Dychová hudba Spojár, po ktorom bude nasledovať ľudová tradícia stavania mája.

sobota / 10:00 – 21: 00 hod. / Park A. Hlinku / vstup voľný

Vína na hrade Červený Kameň

V sobotu sa otvoria hradné pivnice, kde vám osobne 33 vinárov z Malokarpatskej vínnej cesty ponúkne svoje vína. Nadýchate sa históriou hradných pivníc na Hrade Červený Kameň, ochutnáte výborné špeciality a čerstvo praženú kávu.

Zabezpečená je kyvadlová doprava z Častej na Hrad Červený Kameň k autobusom prichádzajúcich z Bratislavy, Pezinka, Modry a Trnavy.

sobota / 13:00 – 20:00 hod. / Hrad Červený Kameň / vstupenka 15 eur

Opekačka na Srdci

Ak na svojich prechádzkach často „zablúdite“ do lokality Srdce na Devínskej Kobyle, určite dobre poznáte altánok, ktorý poskytuje prístrešok výletníkom nielen v nepriaznivom počasí. Altánok bol zanedbaný, pokým si nevyhrnula rukávy skupina nadšencov z Občianskej iniciatívy (OI) Pre Devínsku a tiež dobrovoľní hasiči z Devínskej Novej Vsi.

Na mieste sa pravidelne organizujú opekačky. Najbližšie sa koná v sobotu. Stretávka je na zastávke Štefana Králika smerom do mesta o 15:30 hod.

sobota / 15:30 – 23:00 hod. / Srdce na Devínskej Kobyle

Račianske hody

Nenechajte si ujsť tradičné hody v Rači. Opäť na vás čaká bohatý kultúrny program. V sobotu sa môžete tešiť na Petra Cmoríka Band, večernú diskotéku a nedeľa sa ponesie v znamení hudby súrodencov Hečkovcov. Nebude chýbať ani súťaž o najlepší hodový koláč.

Program nájdete TU.

sobota – nedeľa / Nemecký kultúrny dom Rača / vstup voľný

Tipy na víkend
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM