Kultúra

TIPY NA TÝŽDEŇ: Oslávte Deň Európy, užite si cirkusové predstavenie aj skvelé koncerty

Zábava sa ani po troch voľných dňoch nekončí. Pracovný týždeň ponúka čítanie príbehov v uliciach mesta, koncert Petra Lipu aj skupín Korben Dallas, Puding pani Elvisovej a ďalších.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA TÝŽDEŇ: Oslávte Deň Európy, užite si cirkusové predstavenie aj skvelé koncerty
7
Galéria

Oslávte Deň Európy

Bratislava oslávi Deň Európy zábavou pre všetky vekové kategórie v spojení s programom, ktorý obohatí naše vedomosti o Európskej únii. Na Hlavnom námestí v Bratislave sa môžete tešiť na kapely ako Korben Dallas, Puding pani Elvisovej a Tolstoys. Na hlavnom pódiu sa vystriedajú aj rôzne záujmové skupiny s vystúpeniami v slovenčine i v ďalších európskych jazykoch. Podujatie bude sprevádzať DJ Rádia FM.

Určite zaujme aj sprievodný program plný kvízov, súťaží a kreatívnych aktivít súvisiacich s EÚ. V stánkoch európskych veľvyslanectiev, kultúrnych centier, európskych sietí, ako aj v stánku Zastúpenia Európskej komisie v SR a Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu dozviete všetko o členských krajinách Európskej únie aj o príležitostiach, ktoré Európska únia ponúka.

utorok / Hlavné námestie / od 10:00 hod. / vstup voľný

Počúvajte jazz a blues

Peter Lipa vytvoril osobitý vokálny prejav s dôrazom na text. Jeho hudba vychádza zo spojenia jazzu a blues. Využíva výhodu spevákov, ktorí okrem hudobného materiálu, teda tónov, harmónie a rytmu, môžu publikum osloviť aj textom. Ako prvý spevák na Slovensku uplatňuje v jazzovej hudbe slovenčinu. Vychádza z rytmických možností textu a prenáša ich do hudobného prejavu.

streda / Korzo café & restaurant / 19:30 hod.

Zdroj: Facebook

Zažite príbehy v noci na ulici

Noc literatúry opäť zaplní ulice Bratislavy. Ide o sériu čítaní úryvkov zo slovenských prekladov z kníh súčasných svetových autorov na zaujímavých, bežne s literatúrou nespájaných, miestach. Čítať budú známe slovenské herečky a herci – vždy v polhodinových intervaloch. Miesta čítaní budú tento rok naozaj rozmanité: od neznámych zákutí Hlavnej pošty cez televízne štúdio denníka SME či znovu otvorený bar v hoteli Kyjev až po strechu družstevného domu na rohu Kamenného námestia a Námestia SNP. Bude to skvelý zážitok!

streda / 13 rôznych miest v Bratislave / od 18:00 do 22:15 hod.

Pomôžte Petržalke

Čistenie Chorvátskeho ramena v Petržalke sa malo konať 21. apríla, pre nepriaznivé počasie ho však samospráva zrušila. Náhradný termín je 11. mája. Zraz na jednotlivých stanovištiach je o 9. hodine. Do čistenia Chorvátskeho ramena sa môžu zapojiť žiaci základných škôl, seniori, zamestnanci úradu, obyvatelia a ďalší dobrovoľníci, ktorí v Petržalke žijú alebo pracujú.

štvrtok / miesta: Mlynarovičova, Jungmannova, Technopol, Medissimo-Antolská a Dolnozemská / od 9:00 hod.

Užite si folklór s cirkusom

Netradičná fúzia divadla, cirkusu a folklóru. Junácka pasovačka, akrobacia a pohybové divadlo s prvkami commedie dell´arte. Nebude chýbať živá ženská kapela a príbeh voľne inšpirovaný obdobím 300 ročnej legendy o slávnom zbojníkovi, jeho družine a bláznivej dedinke Jánošikovo. Kreatívne spojenie nového a starého slovenského sveta. Folklór tak trochu postavený na hlavu. Všetko naživo – uvidíte ako to dopadne.

streda, štvrtok / Stará tržnica / 20:00 hod. / vstupné 11 eur

Hýbte sa hypnoticky

Charizmatická trojica z Amsterdamu My Baby na svojej rozsiahlej šnúre neobíde ani Bratislavu. Naplno rozprúdia psychedelicko-bluesovú tancovačku v bratislavskom Nu Spirit Clube.

Žánrový mix, ktorým sa My Baby prezentujú na svojich albumoch a koncertoch, nie je ľahko definovateľný. Akoby sa v ňom pretínali rozdielne časové obdobia. To staršie je zastúpené psychedelickým blues-funkom a modernu počuť v progresívnej elektronickej produkcii. Výsledkom je hypnotizujúca gitarovka s tranzovými rytmami a energickým prejavom krehko pôsobiacej speváčky Cato van Dyck.

štvrtok / Nu Spirit Club / 20:00 hod. / vstupné 13 eur

Nakúpte dobroty

Klobásky, slaninu, údeniny, tlačenku, huspeninu, škvarky, zabíjačkové produkty, paštéty, domáce maslo, jogurty, 100 % bryndzu, žinčicu, ovčie syry, oštiepky, domáce cestoviny, džemy, zaváraniny, doma vyrábané sirupy, čaje. medy, víno či pečivo, to všetko a omnoho viac nájdete na Farmárskych trhoch, na ktoré vás srdečne pozývajú organizátori.

štvrtok / Domom kultúry Dúbravka / od 8:00 do 18:00 hod. / vstup voľný

Obdivujte ľudový tanec

Každý rok si detský folklórny súbor (DSF) Lúčka zavolá nejaký hosťujúci súbor, ktorý sa v Bratislave alebo priamo v Dome kultúry Zrkadlový háj dlho nepredstavil divákom. Tento rok sa DFS Lúčka rozhodol pozvať jeden z najlepších folklórnych súborov na Slovensku – Vysokoškolský folklórny súbor Gymnik.

piatok / Dom kultúry Zrkadlový háj / 18:00 hod. / vstupné 10 eur

Zdroj: YouTube.com
Program na týždeň
7
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM