Kultúra

TIPY NA TÝŽDEŇ: Karloveské hody, Noc výskumníkov aj lahodné vína

Pracovný týždeň nemusí byť iba pracovný. A piatok už vôbec nie! Potešia Karloveské hody aj Dni zelá.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA TÝŽDEŇ: Karloveské hody, Noc výskumníkov aj lahodné vína
37
Galéria
Zdroj: TASR

Ulička jazykov

Na Slovensku, rovnako ako v iných štátoch Európy, sa oslavuje dnes Európsky deň jazykov. Na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí sa bude konať podujatie Ulička jazykov, ktoré navštívia žiaci a študenti škôl z celého regiónu. Organizátori pre nich pripravili hudobné a dramatické vystúpenia, kvízy, jazykolamy a ďalší program. V kine Mladosť sa bude premietať séria krátkych filmov v pôvodnom znení.

utorok / Hviezdoslavovo námestie / 9:00 – 12:30 hod.

Prehliadka ostrova Sihoť

Stála expozícia Vodárenského múzea sa nachádza v historickej budove prvej čerpacej stanice bratislavskej vodárne. Ponúka pohľad do histórie vodárenstva od 12. storočia až po súčasnosť. Kolobeh vody od jej čerpania, výroby a distribúcie, cez jej odvedenie a čistenie až po návrat do prírody tvorí jej základnú časť. Prezentovaná je na výstavných paneloch a na vystavených exponátoch. Návštevníci tu nájdu širokú škálu technických pamiatok, od skleneného potrubia a ozdobných vodovodných uzáverov, cez meracie prístroje až po hydranty, rezy studní a čerpadiel.

utorok / 15:00 hod. / Vodárenské múzeum / obmedzená kapacita, nutná registrácia TU

Festival svetových vín 2017

Príďte ochutnať to najlepšie z najlepšieho, zoznámte sa s úplne novými vínnymi odrodami, ako aj s tými najdrahšími a najcennejšími vínami. Výnimočné vína svetových výrobcov v priestoroch Hotela Devín. Viac ako 200 druhov vín z celého sveta, vrátane domácej slovenskej produkcie. Prehliadka diel Daniela Bidelnicu.

streda / 16:00 hod. / Hotel Devín / vstup 26 eur

Smart Talk: Ako nízkonákladovo cestovať

Máte chuť spoznávať svet, ale rozpočet nepustí? Rozmýšľali ste nad tým, že to musí ísť aj za menej? Chcete vedieť, ako na to? Janka Schweighoferová s tým má skúsenosti, ktoré môžu znamenať váš lístok do sveta. V prednáške vám ukáže, ako hľadať lacné letenky, kde zohnať ubytovanie zadarmo a pridá aj tipy k autostopu. Povie tiež zopár trikov, ako absolvovať výlet za absolútne minimálne náklady.

štvrtok / 19:00 hod. / Dunaj˜ / vstup 5 eur

Karloveské hody 2017

Funny Fellows, Billy Barman, Marián Čekovský či Metalinda – tieto známe mená vás budú zabávať počas hodového víkendu. Samozrejme, že naše hody sa už tradične nezaobídu bez kolotočov, Karloveskej komunitnej uličky či obľúbeného hodového vláčika.

Predvedú sa miestne folklórne súbory Čečinka a Dolina. Tých najmenších isto poteší aj Mimoni Dance Show či pesničkový program od Fíha Tralala. Vo víkendovom veselení sa predstavia tanečníci z La Dansa School či Karloveského tanečného centra, ale aj karloveskí taekwondisti. Priaznivci ľudovej zábavy bezpochyby ocenia lahodné tóny Ľudovej hudby A. Záhorca. Mnohých určite prilákajú Berco Balogh s Karolom Csinom a kapelou Swing Stars. Mladšie ročníky sa do sýtosti vybláznia na vystúpeniach kapiel La3no Cubano a Billy Barman.

piatok – nedeľa / Líščie údolie / vstup voľný

Dni zelá 2017

Prvý októbrový víkend v roku patrí kapuste (po záhorácky zelé). Slávnosti kapusty v Stupave patria od roku 1996 medzi najväčšie festivaly na Záhorí. Festival je zároveň regionálnymi folklórnymi slávnosťami s cieľom udržať tradičnú kultúru.

piatok – nedeľa / Zámocký park v Stupave / vstup voľný

Noc výskumníkov 2017

Jedenásty ročník festivalu vedy vám priblíži tie najzaujímavejšie výsledky slovenskej vedy a jej osobnosti. Vybrané nákupné centrá, múzeá a partnerské inštitúcie pripravia pre návštevníkov rôzne interaktívne vedecké prezentácie, prednášky, diskusie, výstavy, hudobné vystúpenia, veľkoplošné projekcie a mnohé ďalšie vstupy plné vedy i zábavy.

Kompletný program nájdete TU.

piatok / 9:00 – 24:00 hod. / Bratislava / vstup voľný

Námestie slobody ožíva

Koncom augusta sa podarilo jedno z najväčších verejných priestranstiev v Bratislave oživiť kultúrnymi aktivitami a tento piatok ožije Námestie slobody znova. Pôvodné cirkusové vystúpenia Dream Dancers spojené s workshopmi pre najmenších vystrieda Rytmika bubnová škola a OLO od 18:00 do 19:30 hod., ktorá ponúka kvalitný recyklovaný groove, ktorý bude dozaista spestrením tohto kultúrneho podujatia.

Ak máte radi hry a radi spoznávate nové veci, na pátracej hre Questing, ktorá k nám došla z USA, sa zaručene pobavíte. Pôjde o tvorivé úlohy v rámci stanovíšť, ktoré budú rozmiestnené po námestí a kvízové otázky, príp. iné úlohy na riešenie budú zamerané, samozrejme, na Námestie slobody. Pre víťazov alias „hľadačov pokladov“ budú pripravené zaujímavé ceny od hlavného mesta.

K dispozícii návštevníkom budú tiež stánky s občerstvením na doplnenie energie. Na Námestí slobody je tiež možné bezplatné wifi pripojenie v celom areáli.

piatok / 18:00 – 20:00 hod. / Námestie slobody / vstup voľný

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM