Rôzne

Tip na výlet: Zažite romantickú plavbu po najväčšom podzemnom jazere v Európe

Neďaleko Viedne leží mestečko Hinterbrühl, ktoré ukrýva najväčšie podzemné jazero v Európe. Ak máte voľný víkend, neváhajte ani sekundu. Toto miesto sa oplatí vidieť.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Zažite romantickú plavbu po najväčšom podzemnom jazere v Európe
Zdroj: www.seegrotte.at

Málokto vie, že len 90 kilometrov od Bratislavy v meste Hinterbrühl môžeme nájsť jaskyňu, ktorá 60 metrov pod zemským povrchom ukrýva najväčšie podzemné jazero v Európe Seegrotte s plochou 6 200 metrov štvorcových. V rámci prehliadky sa po jazere môžete dokonca plaviť na loďke.

Jazero vzniklo vďaka katastrofe

V minulosti sa v Hinterbrühl nachádzala stará baňa. V roku 1912 nevyšiel jeden z odpalov a výbuch v podzemí spôsobil veľký posun pôdy. Do podzemia natieklo obrovské množstvo vody, ktoré postupne vytvorilo tento úžasný prírodný skvost. Jaskyňa bola verejnosti sprístupnená v roku 1930.

Druhýkrát zažila jaskyňa rušné obdobie počas druhej svetovej vojny. Vtedy ju používali nemeckí vojaci ako tajné výskumné miesto. Tí tam vyrobili i unikátnu stíhačku s dýzovým motorom. Až po skončení týchto krušných dní sa jaskyňa dostala opäť do správy dobrovoľníkov a neskôr sa z nej stala jedna z najobľúbenejších atrakcií v Rakúsku.

Prehliadka na lodi

Prehliadka jaskyne je rozdelená do dvoch častí. Vrchné poschodie predstavuje klasickú prehliadku v bývalej bani. Prechádzať budete jednotlivými šachtami, dozviete sa niečo viac o tejto práci a taktiež o histórii tejto lokality. Nazrieť môžete aj do oddychovej miestnosti, uvidíte aj menšie jazero, kaplnku a miesto, kde sa začal stavať model spomínaného lietadla.

To najzaujímavejšie vás čaká až na spodnom poschodí. Práve tam sa nachádza obrovské jazero, na ktorom sa budete plaviť pomocou motorových člnov. Plavba labyrintom jaskynných systémov, chodieb a kvapľových hál vám ponúkne nádherné výhľady, ktoré vám ešte dlho zostanú v pamäti.

Jaskyňa je pre verejnosť otvorená nepretržite počas celého roka. Vstupné pre dospelého je 10 eur, deti platia 7 eur.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM