Rôzne

Tip na výlet: Zažite plavbu po Baťovom kanáli a obdivujte krásy Moravy

Baťov kanál je vnútrozemská vodná cesta, ktorú kedysi využíval známy podnikateľ Tomáš Baťa. Dnes je ideálnym miestom na rodinné výlety a dobrodružstvá s priateľmi.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Zažite plavbu po Baťovom kanáli a obdivujte krásy Moravy
Zdroj: internet

Baťov kanál vznikol v 30. rokoch minulého storočia ako projekt využívaný na zavlažovanie územia. Firma Baťa vlastnila lignitovú baňu v Ratiškoviciach a plavebnú cestu používala na prepravu paliva do svojich teplární v Otrokoviciach.

Na tieto účely slúžila až do roku 1960. Neskôr v 90. rokoch bola obnovená a začala sa využívať ako turistická atrakcia. V súčasnosti sem každoročne počas sezóny, ktorá trvá od mája do septembra, prichádza množstvo zvedavcov a výletníkov.

Začiatok v Skalici

Plavebná trasa Baťovho kanála je dlhá takmer 60 kilometrov, začína slovenským prístavom v Skalici a končí českým prístavom v Otrokoviciach.

Baťov kanál vedie čiastočne po umelo vybudovaných kanálových častiach a čiastočne po rieke Morava. Na kanáli je 13 plavebných komôr, ktoré pomáhajú prekonať výškový rozdiel 18,6 metrov medzi začiatočným a konečným bodom trasy.

Požičajte si ľoď

Prístav v Skalici ponúka možnosť zapožičať si loď alebo motorový čln. Na plavbu nepotrebujete žiadne oprávnenie a začiatočníkov rýchlo a odborne zaškolí obsluha v prístave. Kompletné informácie o možnosti prenájmu lodí nájdete TU.

Počas plavby môžete zastaviť a navštíviť rôzne turistické atrakcie. V blízkosti kanála sa nachádza historický skanzen Strážnice, vinárska dedinka Petrov, kde môžete obdivovať architektúru vínnych pivníc, alebo rekreačná oblasť Lučina.

Plavbu loďou si môžete vychutnať taktiež v sprievode lodivoda v rámci víkendových plavieb, ktoré vás zavedú do prístavu Sudoměřice, kde sa nachádza unikátne technické zariadenie Výklopník, ktoré v minulosti zohralo významnú úlohu pre firmu Baťa Počas nich sa dozviete zaujímavé informácie z histórie i súčasnosti Baťovho kanála.

Ilustračný obrázok

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM