KAW Rôzne

TIP NA VÝLET: Užite si bláznivé dni v martinskom skanzene

Turiec je nádherné miesto s mnohými možnosťami ako stráviť prázdniny a dovolenku. Ak ste sa tam práve teraz vybrali na lyžovačku, nenechajte si ujsť skvelú akciu v skanzene.

Ilustračný obrázok k článku TIP NA VÝLET: Užite si bláznivé dni v martinskom skanzene
6
Galéria
Zdroj: TASR

V dolinách Turca a na Martinských holiach sú ešte stále skvelé podmienky na lyžovačku. Ak ste sa rozhodli stráviť jarné prázdniny práve vo Veľkej Fatre, nevynechajte zaujímavý program v Múzeu slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch pri Martine.

Bláznivé dni v známom skanzene

Martinský skanzen, ktorý ste mohli v poslednej dobe vidieť aj na obrazovkách Slovenskej televízie v relácii Zem spieva, organizuje lákavé podujatia po celý rok. Február zavŕši skvelou fašiangovou zábavou.

Posledné dni fašiangového obdobia pred Popolcovou stredou naši predkovia nazývali aj „bláznivé“ dni. Bývalo to najveselšie obdobie roka. Rozjarenú náladu posledného fašiangového víkendu si môžete užiť na podujatí Už sa fašiang kráti v nedeľu 26. februára 2017. V Múzeu slovenskej dediny v Martine sa bude konať od 10:00 do 16:00 hod.

V tradičnom prostredí drevených chalúp a hospodárskych dvorov vás privítajú maškary. Vo fašiangovom sprievode uvidíte turoňa, chlapa v koši, prespanku či jazdca na koni. Na ľudovú nôtu zahrajú muzikanti z Folklórnej skupiny Limbora z Prečína pri Považskej Bystrici s programom „Chodzenie po kláce“.

Za náreku plačiek a veselej muziky pochová celý sprievod basu, ktorá tak bude odpočívať až do vzkriesenia po Veľkej noci.

Ak vám po veselej zábave začne škvŕkať v bruchu, nevadí. Zasýtia vás skvelé fašiangové špeciality. Obed vám ponúknu aj v pravej slovenskej krčme z Oravskej Polhory. Na pamiatku si budete môcť odniesť originálne ľudovo-umelecké výrobky.

Podujatie Už sa fašiang kráti je prvou tohoročnou programovou nedeľou v Múzeu slovenskej dediny. Každý päťdesiaty návštevník počas neho dostane voľnú vstupenku na rok 2017 do všetkých expozícií Slovenského národného múzea v Martine.

Fašiangy skanzen Martin
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM