Jakub Haršany Rôzne

Tip na výlet: Spoznajte históriu a obdivujte krásy hradu Červený Kameň

Najkrajším hradom v Malých Karpatoch je Červený Kameň. Leží len niekoľko desiatok kilometrov od Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Spoznajte históriu a obdivujte krásy hradu Červený Kameň
10
Galéria

Hrad Červený Kameň sa pokladá za jeden z unikátov stredoeurópskeho staviteľstva. Jeho počiatky siahajú do roku 1240.

História hradu

Vtedy česká kráľovná – vdova Konštancia Uhorská nechala na svojich majetkoch postaviť hrad, ktorý sa stal známym pod menom Červený Kameň. Najskôr bol hrad kráľovským majetkom, neskôr sa ako jeho vlastníci vystriedali viaceré významné uhorské šľachtické rody.

Pôvodný hrad zanikol v prvej polovici 16. storočia, kedy ho vtedajší majitelia, nemeckí podnikatelia Fuggerovci, postupne zbúrali a vybudovali novú mohutnú pevnosť.

Na konci 16. storočia sa však hrad rozhodli predať a novým vlastníkom sa stal Mikuláš Pálfi. Významný uhorský rod Pálfiovci pevnosť prebudovali na rodové sídlo a hrad obývali až do roku 1945.

Múzeum na hrade

Pre verejnosť bol celý hrad otvorený v roku 1997. Historické artefakty či obytné priestory hradu si môžete v súčastnosti pozrieť v rámci prehliadok Múzea Červený Kameň. Múzeum je súčasťou Slovenského národného múzea a je zamerané na kultúru bývania šľachty. Nájdete tu expozície historického nábytku a dobového bývania či historických zbraní.

Verejnosti je prístupná aj hradná obrazáreň a podzemné pivnice. Hradná expozícia poskytuje návštevníkovi možnosť vidieť viaceré typy obytných priestorov od spální cez rôzne salóny, jedáleň až po pracovňu. Zariadené sú v slohových štýloch od renesancie až po historizmus.

Šermiari, sokoliari či remeselníci

Slávne časy hradu a výjavy z jeho bohatej histórie môžete obdivovať počas rôznych festivalov. V priebehu roka sa na hrade koná Noc múzeí a galérií, historický festival Rotenstein, Festival zabudnutých remesiel či šermiarske vystúpenia. Neobyčajnú atmosféru zažijete aj počas letných nočných prehliadok.

V areáli hradu sa nachádza aj sokoliarsky dvor Astur s najväčšou kolekciou dravých vtákov na Slovensku.

V predhradí sa môžete taktiež poprechádzať v krásnej francúzskej záhrade. Na nádvorí vám zas do oka padne veľká fontána či studňa, ktorá vám možno splní tajné želania. Hrad sa pre svoje čaro stal v nedávnej minulosti miestom natáčania rôznych filmov a rozprávok ako Princezná Fantagiró, Dračie srdce alebo Cinka Panna.

Červený Kameň sa nachádza kúsok za mestom Modra pri obci Častá. Z Bratislavy sa rovno pred hrad dostanete autom za necelú hodinku. Príďte obdivovať krásy jedného z najzachovalejších hradov na Slovensku.

Zdroj: YouTube.com
Hrad Červený Kameň
10
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM