Rôzne

Tip na výlet: Pokochajte sa krásnym výhľadom zo zrúcaniny hradu Hainburg

Len kúsok za hranicami s Rakúskom leží mestečko, ktoré Bratislavčanom netreba veľmi predstavovať. Hainburg však nie sú len obchody. Ponúka aj oveľa krajšie miesta.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Pokochajte sa krásnym výhľadom zo zrúcaniny hradu Hainburg
10
Galéria

Hainburg je obľúbenou „destináciou“ mnohých Bratislavčanov, ktorí za hranice cestujú za výhodnými nákupmi. Na svoje si však prídu aj výletníci. Mestečko na Dunaji ponúka krásne miesta, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť.

Jedným z nich je aj zrúcanina hradu Hainburg, ktorý leží na kopci Schlossberg. Hoci ten sa nachádza v nadmorskej výške len 291 metrov, naskytne sa vám z neho nádherný výhľad nielen na mesto pod ním, okolitú prírodu a pretekajúci Dunaj, ale v diaľke môžete za jasného počasia vidieť aj Bratislavský hrad či Kamzík.

Jednoduchá doprava

Doprava do Hainburgu nie je vôbec komplikovaná. Najjednoduchšie je to, samozrejme autom, ale využiť môžete aj pravidelnú linku č. 901, ktorá vás spod Mosta SNP za približne 20 minút dovezie priamo do mestečka pod samotný hrad.

K hradu vedie viacero trás, žiadna však nie je dlhá ani náročná. Zvládnu ju bez problémov aj malé deti. Pozdĺž cesty sú umiestnené aj lavičky, kde si môžete oddýchnuť a pokochať sa výhľadom na mesto. Po pár minútach sa ani nenazdáte a stojíte pred vstupnou bránou.

Krásne prostredie

Okrem vstupnej brány sa zachovala časť opevnenia, hradné múry, kaplnka a časť hradnej veže. Len čo vstúpite, upúta vás upravené, zelené nádvorie, ktoré láka na rodinný piknik. Ruiny hradu aj prostredie, v ktorom sa nachádza, sú v mimoriadne dobrom stave. Všade je čisto, sú tam lavičky, smetné koše a dokonca aj toalety.

Popri hradným múrom môžete dookola prejsť okolo celého hradu a obdivovať krásne výhľady na všetky strany.

Hrad Hainburg sa začal stavať v polovici 11. storočia na príkaz cisára Henricha III. Neskôr sa stal vlastníctvom rodu Babenbergovcov. Po svadbe s poslednou ženou z tohto rodu, Margarétou, prešlo sídlo do vlastníctva českého kráľa Přemysla Otakara II. Po jeho smrti v bitke na Moravskom poli sa hrad stal na dlhú dobu majetkom rodu Habsburgovcov. Od roku 1683, kedy bol hrad vyplienený a vypálený Turkami počas ich nájazdov na Európu, začala jeho sláva upadať.

Hrad Hainburg
10
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM