Rôzne

Tip na výlet: Najzaľúbenejší dom na Slovensku premietne odkazy lásky už pár sekúnd po polnoci

Viete, ako originálne vyznať lásku svojej polovičke? Najnovším hitom je svetelná prezentácia v "striebornom meste".

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Najzaľúbenejší dom na Slovensku premietne odkazy lásky už pár sekúnd po polnoci
9
Galéria
Zdroj: Zaľúbená Štiavnica Facebook

V „zemi baníkov“, v rodnom dome Maríny, na Námestí Svätej Trojice v Banskej Štiavnici, nájdete najzaľúbenejší dom na Slovensku. Prečo najzaľúbenejší?

Dom Maríny

Na fasáde Domu Maríny, v ktorom sa v 19. storočí zrodil príbeh lásky Márie Pischlovej a Andreja Braxatorisa–Sládkoviča a svetlo sveta uzrela najväčšia slovenská milostná báseň Marína, môžete svojej láske zanechať zaľúbený odkaz.

Na fasáde domu si zaľúbenci už roky zamykajú lásku. Okrem zámkov však pribúdali aj odkazy vyrývané priamo do fasády, čím ju poškodzovali. Na jeseň tohto roku bola opravená.

Občianskemu združeniu Marína+Sládkovič však bolo ľúto odkazov, ktoré z fasády zmizli, a tak prišli s projektom „Vyznaj lásku veľkolepo“. Na internetovej stránke zalubenastiav­nica.sk si môžete nakresliť vlastný zaľúbený odkaz, ktorý bude premietnutý na fasáde domu vo forme svetelnej prezentácie technológiou 3LCD.

Silvestrovské premietanie

Najbližšie premietanie odkazov odštartuje už na Silvestra, pár sekúnd po polnoci. Premietanie môžete sledovať aj naživo na Facebooku. Každý jeden odkaz na fasáde bude odfotený a nájdete si ho v galérii, aj na FB Zaľúbená Štiavnica.

Dom Maríny v Banskej Štiavnici je najzaľúbenejším domom na Slovensku. Žila v ňom Marína Pischlová, veľká láska Andreja Sládkoviča, ktorý v tom čase navštevoval Evanjelické lýceum na Trojičnom námestí. Denne tak chodieval okolo jej domu. Netrvalo dlho a dvojica sa do seba zahľadela. Pred 170 rokmi jej venoval báseň Marína, ktorá je dodnes najdlhšou ľúbostnou básňou na svete.

Zaľúbená Štiavnica

V tomto roku vznikla na sociálnej sieti stránka Zaľúbená Štiavnica, kde páry zdieľajú svoje zamilované fotografie z Banskej Štiavnice. Tie boli v septembri vytlačené a vystavené v Dome Maríny. Stránku založila OZ Marína+Sládkovič.

Projekt Zaľúbená Štiavnica odštartoval 8. septembra 2016, v deň 196. narodenín Maríny Pischlovej. Ambíciou projektu „Zaľúbená Štiavnica“ je napĺňať nenaplnenú lásku Maríny a Sládkoviča vašimi príbehmi lásky.

Zaľúbená Štiavnica
9
Galéria
Zdroj: Zaľúbená Štiavnica Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM