KAW Rôzne Správy

TIP NA VÝLET: Kaštieľ Svätý Anton láka zaľúbených. Postavili ho podľa symboliky kalendára

Obec Svätý Anton sa môže pochváliť nádhernou okolitou prírodou a tiež kaštieľom, ktorý bol vraj postavený podľa symboliky kalendára.

Ilustračný obrázok k článku TIP NA VÝLET: Kaštieľ Svätý Anton láka zaľúbených. Postavili ho podľa symboliky kalendára
8
Galéria
Zdroj: Múzeum vo Svätom Antone

Mnohí z nás v čase okolo sviatku svätého Valentína vyhľadávajú romantiku viac ako inokedy. Jedným z nádherných miest v ešte krajšej prírode je obec Svätý Anton. Okrem prechádzok v okolí dediny a výletu do blízkej Banskej Štiavnice sa určite oplatí navštíviť romantický kaštieľ, v ktorom sídli múzeum.

Postavený podľa kalendára

Legenda hovorí, že nádherný biely kaštieľ bol postavený podľa symboliky kalendára. Pôvodne mal 4 vchody (ročné obdobia), 7 arkád (dní v týždni), 12 komínov (mesiacov v roku), 52 izieb (týždňov v roku) a 365 okien (dní v roku). Dostavali ho v roku 1750 a jeho dejiny sú úzko späté s rodmi Koháry a Coburg.

Salóny a izby sú zariadené pôvodným nábytkom a odzrkadľujú spôsob života, vkus a záľuby týchto rodín. Venovali sa najmä lovu, o čom svedčí aj rozsiahla poľovnícka expozícia, ktorú tvorí 12 miestností. Spoznáte historický vývoj lovu aj výrobu zbraní, akými sú kuše, pušky, balistre a primitívne pytliacke zbrane. Môžete sa prechádzať po sálach venovaných kynológii, rybárstvu a sokoliarstvu. Poľovnícku expozíciu dotvárajú interiéry chodieb so stovkami trofejí našej aj cudzokrajnej zveri.

Neodmysliteľnou súčasťou histórie kaštieľa vo Svätom Antone sú Koháryovci a Coburgovci, ktorí sem sústredili prekrásne diela umu a šikovných rúk umelcov a remeselníckych majstrov z rôznych končín sveta.

Virtuálnu prehliadku múzea si môžete pozrieť TU.

Zdroj: Múzeum vo Svätom Antone

Valentín v kaštieli

Momentálne v kaštieli chystajú valentínsky týždeň. V najzamilovanejšom období roka, od 14. do 18. februára si v nádherných dobových interiéroch kaštieľa môžete užiť svadobnú atmosféru.

Ak túžite po svadbe v Banskej Štiavnici, či v jej čarovnom okolí, určite sa oplatí pozrieť si expozície regionálnych vystavovateľov, ktorí sa zaoberajú službami v tejto oblasti. Môžete sa tešiť na prehliadky svadobných a spoločenských šiat, svadobné tance a zvyky na dedine, ukážku čepčenia a aj najnovšie trendy svadobnej výzdoby.

Viac sa dozviete TU.

Múzeum vo Svätom Antone
8
Galéria
Zdroj: Múzeum vo Svätom Antone
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM