Kultúra

Tip na nenáročnú turistiku: Pútnické trasy je možné absolvovať aj na bicykli

Novinkou v bratislavskom vydavateľstve DAJAMA je turistický sprievodca Najkrajšie pútnické trasy. Vyšla v jeho edícii Po Slovensku a pomôže v orientácii a informovanosti nielen kresťanským návštevníkom pútnických miest, ale aj ďalším priaznivcom pešej turistiky.

Ilustračný obrázok k článku Tip na nenáročnú turistiku: Pútnické trasy je možné absolvovať aj na bicykli
Zdroj: TASR

„Pútnické miesta sú pomerne známe a dostupné, ale my sme sa snažili vytvoriť medzi nimi zmysluplné trasy, ktoré majú historické súvislosti z hľadiska ich vzniku, ale sú zaujímavé aj z hľadiska turistiky. Po nich nemusí chodiť človek, ktorý primárne chce prísť na pútnické miesto, ale aj taký, ktorý chce vyslovene turisticky si užiť a spoznať rôzne zaujímavosti. Knižka s 25 trasami je písaná z hľadiska náboženského charakteru, či už artefaktov, alebo udalostí, ktoré spájajú najznámejšie a najkrajšie miesta po pútnickej trase,“ zdôvodnil Daniel Kollár, ktorý spolu s Františkom Turanským a Karolom Mizlom je autorom vyše 200-stranovej turistickej príručky.

V jej úvode stručne informujú o histórii pútnictva. Na slovenskom území existuje množstvo pútnických miest, ku ktorým od nepamäti chodievajú tisíce najmä veriacich.

Okrem mariánskych tradícií ľudia putujú aj na miesta spojené s cyrilo-metodskou tradíciou a so životom či smrťou ich nasledovníkov. Postupne sa vytvorili rôzne väčšie alebo menšie národné, diecézne či lokálne pútnické miesta. Z nich autori knihy niektoré pospájali do súvislých pútnických trás.

Nechýbajú medzi nimi naše najvýznamnejšie pútnické miesta, ku ktorým patrí najmä Skalka nad Váhom, Levoča, Marianka, Nitra či Šaštín.

Vybrané pútnické trasy po celom Slovensku sú jednodňové. Väčšinou patria medzi stredne náročné a vedú horami, dolinami i rovinami. Dajú sa však skrátiť a ponúkajú aj návštevu alebo prehliadku jednotlivých pútnických miest, ktorých je 70 na trasách a 69 v okolí. Viaceré z nich možno absolvovať i na bicykli.

Okrem základného opisu každej trasy je uvedená dĺžka v km, výškové profily, výrez mapy s priebehom trasy a praktické informácie o časovom rozvrhu. Texty dopĺňa vyše 250 farebných fotografií.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM