Kultúra

Tip na nedeľu: Ak nemáte radi galérie, choďte do SNG. Tekutá múza minimálne pobaví

Mnoho ľudí má pocit, že nerozumie umeniu. Alebo ich jednoducho nebaví a galérie im prídu ako niečo príšerne snobské. Aktuálna výstava Tekutá múza v Slovenskej národnej galérii je niečo z iného súdka. Ono tam totiž ide doslova o sudy a fľaše.

Ilustračný obrázok k článku Tip na nedeľu: Ak nemáte radi galérie, choďte do SNG. Tekutá múza minimálne pobaví
Zdroj: Dnes24.sk

Téma alkohol je mimoriadne populárna na rôznych fórach. Od piatej cenovej až po, ako dokazuje výstava v SNG, takzvanú vysokú kultúru. Na treťom poschodí nájdete mnoho artefaktov, napríklad výstavu pohárov a fliaš z fúkaného skla, ale aj videoukážky z toho, ako sa pijanská téma odrazila v našich filmoch.

Výstava pobaví a často rozosmeje, to nie je v galériách časté. Najmä diela mladšej generácie umelcov by mohli zaujať aj tých, ktorí SNG obchádzajú ako komunista kostol. Zaujmú aj ideologické plagáty minulého storočia navádzajúce na boj s alkoholizmom. Mimochodom mnohé z nich vytvorili kľúčoví slovenskí výtvarníci.

Nie je to len o zábave. Tí, ktorí sa v slovenskom výtvarnom umení nevyznajú, vďaka “ľahkej téme” môžu spoznať aj diela výtvarníkov ako Milan Laluha, Mikuláš Galanda, M. A. Bazovský, Vincent Hložník či Ladislav Guderna. Medzi najzaujímavejšie exponáty patrí opona z plieškov z pivných plechoviek Petra Kalmusa (áno, to je ten, čo oblial bustu Vasila Biľaka červenou farbou).

No v neposlednom rade téma alkoholizmu v našej spoločnosti núti k zamysleniu. K tomu zas odporúčame sériu fotografií Antona Podstránskeho, pretože ak niekto dokázal zachytiť objektívom ducha slovenskej krčmy, tak to bol on.

P.S.: Ak sa v tom fakt nevyznáte, máme pre vás ešte jednu kľúčovú informáciu – vstup do SNG je zadarmo.

Prečítajte si tiež: Lucia Satinská o novom kultúrnom formáte: SOARÉ prinesie zaujímavé témy i hostí. Starú Bratislavu prepojí s tou súčasnou

Tekutá múza v SNG
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM