Tlačové správy

Tip na knihu: Spôsob, ako si spríjemniť život, prezradí speváčka Marcela Laiferová

„Zdravie sa začína jedlom, nie diétami,“ tvrdí Marcela Leiferová. Aj preto píše o dôležitých a zdravých koreninách, základnej zelenine, o najdôležitejších vitamínoch.

Ilustračný obrázok k článku Tip na knihu: Spôsob, ako si spríjemniť život, prezradí speváčka Marcela Laiferová
Zdroj: Bux.sk

V časti Receptár nechýbajú recepty na šaláty a zálievky, polievky, nátierky na chlieb, hlavné jedlá, dezerty a tiež lacné a rýchle recepty. V jej novej knižke Ako si spríjemniť a okoreniť život píše o tom, na čo dbať pri výbere potravín, čím nás dokážu obohatiť koreniny a ktorá zelenina by sa mala stať pravidelnou súčasťou nášho jedálnička. Ponúka tiež množstvo chutných receptov z vlastnej kuchyne, ale aj z receptárov svojich priateľov. Záleží jej na tom, aby boli lahodné a zároveň telu prospešné. Veď, ako píše, zdravie sa začína jedlom, nie diétami!

Už Hippokrates napísal: „Liečivá sú potraviny a potraviny sú liečivá.“ Samozrejme, čerstvé, voňavé, farebné. Pravdaže platí, že nie všetko, čo chutí, je aj zdravé. V súčasnom živote nadmieru poznačenom stresom, keď ľudia venujú práci neraz aj viac ako 10 hodín denne, sú presné diéty vlastne nerealizovateľné a aj nebezpečné. Kde sú aktivity ako trebárs šport?

Pre bežných ľudí to znamená, že treba len trochu zmeniť systém stravovania a vždy mať poruke maličkosť – jablko, hrušku, aby sme zhruba každé 3 hodiny niečo zjedli. Obmedzujúce diéty aj tak takmer nikto nedodrží a keď, tak len s veľkým sebazaprením. Teda opäť zažíva stres. Vysoké ciele málokto hneď dosiahne. K vytýčenému cieľu vedú malé kroky. To platí aj vtedy, keď sa chcete zdravo stravovať, tvrdí Marcela Leiferová vo svojej novej knižke Ako si spríjemniť a okoreniť život .

Kultúra jedla predznamenáva kvalitu života. Nie je to však len privilégium bohatších, lebo tí to s jedlom veľakrát preháňajú. Zdravé stravovanie znamená aj nekupovať v potravinách piate cez deviate.

„Keď vidím vrchovato naložené nákupné vozíky, neviem, či toľkí chystajú svadbu alebo nemajú možnosť týždne nakúpiť,“ hovorí Marcela Leiferová. „To sa mi však nezdá, lebo obchody vo väčšine miest sú otvorené sedem dní v týždni do noci. Mnohé potraviny takto zbytočne strácajú na sviežosti. Potom máme preplnené obrovské chladničky a mrazničky a málo čerstvých surovín.“

RECEPT Marcely Leiferovej

Tvarohové knedle s marhuľami
Suroviny:
500 g mäkkého tvarohu
100 krupice
2 vajcia
1 lyžica masla
1 lyžica cukru
1 lyžička soli
500 g marhúľ alebo sliviek
6 lyžíc maku alebo tvarohu, prípadne strúhanky
3 lyžice cukru
50 g masla

Postup:
Mäkký tvaroh rozmiešame s krupicou, vajíčkami a maslom, cukrom a štipkou soli. Vypracujeme hladké cesto a rozvaľkáme na hrúbku 3 mm. Pokrájame na štvorce a do každého štvorca vložíme polovicu marhule. Vyformujeme guľky a uvaríme ich v osolenej vode. Hotové posypeme podľa chuti buď pomletým makom s cukrom, alebo orechovou posýpkou či tvarohom. Môže byť aj opražená strúhanka. Pokvapkáme maslom.

Ďalšie tipy a recepty nájdete v knihe Marcely Leiferovej Ako si spríjemniť a okoreniť život.

Zdroj: Bux.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM