Tlačové správy

Tip na knihu: 265 osvedčených rád a tipov do záhrady

Po tejto knihe siahnu všetci pestovatelia ovocia, zeleniny, ale aj milovníci okrasných záhrad. 265 otázok a odpovedí do záhrady, ktoré zozbieralo vydavateľstvo Plat4M spolu s profesorom Ivanom Hričovským a ďalšími odborníkmi.

Ilustračný obrázok k článku Tip na knihu: 265 osvedčených rád a tipov do záhrady
Zdroj: Dnes24.sk

Vznikla tak kniha, akých na našom trhu nie je veľa – praktické, užitočné tipy a odporúčania, ktoré vzišli z praxe a zo samotných záhradiek bežných záhradkárov.

Na úvod chronologické otázky podľa mesiacov od januára po december. Potom otázky z ovocinárstva, zeleninárstva, vinohradníctva, na záver kapitola o pôde, výsadbe, reze a tvarovaní, a celé to zakončila časť pre sympatizantov a priateľov domácej prírody.

Takto je rozdelená kniha Osvedčené rady do záhrady , ktorá na 230 plnofarebných stranách odpovie na bežné problémy záhradkárov počas celého roka.

V záhradke či v sade alebo okolo domu prichádzajú situácie, keď jednoducho nevieme ako správne postupovať. Raz pri omladzovacom reze nevieme, na akom dreve rodia broskyne či višne, inokedy zase kedy máme vysádzať mrkvu a s čím ju môžeme kombinovať na hriadke, aké letničky alebo trvalky môžeme vysadiť do skalky, do akej pôdy máme dať čučoriedky, na akú výšku treba kosiť trávnik, či nám vyrastie z kôstky strom slivky, ktorý bude prinášať bohatú úrodu…

Čo vysadiť ku plotu?
Čo nepatrí do kompostu?
Ako má byť otočené parenisko?
Čo urobiť, aby čerešne bohato rodili?
Ako zakryť nevzhľadný plot?
Prečo vznikajú fľaky v trávniku?

Tých otázok je neúrekom a nie vždy sa podarí nájsť uspokojivú odpoveď v literatúre, či na internete. Aj preto jeden z najznámejších a najuznávanejších odborníkov na záhradkárčenie profesor Ivan Hričovský súhlasil s vytvorením elektronického záhradkárskeho fóra, kde sa ľudia môžu pýtať na veci súvisiace so záhradkárčením a sadovníctvom, no dostanú aj odborné odpovede.

Popularita poradenského profilu na Facebooku sa mimoriadne rozrástla a stala sa súčasťou mnohých domácností na Slovensku i v Čechách.

V knihe Osvedčené rady do záhrady nájdete aj otázku:

PLÁNUJETE VYSADIŤ MALINY POD STROMY?

Henrieta Zvozilová, okolie Bratislavy: „V zadnej časti záhrady mám vysoké ihličnany, pod ktoré by som chcela vysadiť maliny. Môžem to tak urobiť?“

Maliny patria k najobľúbenejšiemu drobnému ovociu v našich podmienkach. Milujú ich všetci členovia rodiny. Správne ste sa rozhodli, že by toto chutné ovocie nemalo v žiadnom prípade chýbať ani vo vašej záhradke. Potešíte nielen deti, ale aj ostatných členov rodiny a návštevníkov záhradky.

Malinám sa darí na celom Slovensku, i keď najviac na strednom a najmä severnom. Dôležité je, aby boli na slnečnom mieste – južnom svahu, nikdy ich nevysádzame pod stromami. Odporúčam, aby ste v prvom rade mysleli na to, že je lepšie zasadiť odrody, ktoré rodia viackrát v roku. K remontantným odrodám patria Medea, Heritage, Ada a Ljubin. Výsadba malín, ale aj černíc je možná na jeseň i na jar. Jesenné sadenie je výhodnejšie, na jar nesmieme zabudnúť rastlinky opakovane zalievať. Čo však je nesmierne dôležité: pôdu, do ktorej budeme rastlinky sadiť, musíme úplne vyčistiť od pýru. Ak tak neurobíme, korene pýru sa už zakrátko zapletú do koreňov vysadených malín a rastlinkám odoberajú veľké množstvo živín.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM