ts Rôzne

The MOST: Čo je s projektom, ktorý mal poskytnúť priestor mladým kreatívcom?

„Park“ pod Mostom SNP je roky zanedbaný. Pach výkalov cítiť až na zastávky MHD pod mostom a o podivných indivíduách pohybujúcich sa na mieste nehovoriac.

Ilustračný obrázok k článku The MOST: Čo je s projektom, ktorý mal poskytnúť priestor mladým kreatívcom?
Zdroj: Dnes24.sk

Spomínate si na projekt The MOST, ktorý mal vzniknúť pod Mostom SNP? Projekt mal ponúknuť širokej verejnosti a turistom celoročné kultúrno-spoločenské podujatia a mestu revitalizáciu upadajúceho verejného priestoru, novú zeleň či prevádzku verejných toaliet.

Celé to malo vyzerať asi tak, že na nevyužívanú a zanedbanú plochu parku pod Mostom SNP mali byť položené kontajnery, v ktorých by kreatívni ľudia a mladí dizajnéri mohli prezentovať svoje produkty.

Projekt mal podporiť umenie a dizajn, remeslá, gastronómiu a konať sa tu mali autentické podujatia, ktoré by prilákali aj turistov.

The MOST počítal s 20-percentným zabratím plochy. Časť by bola umiestnená na betóne. „Nejde nám o to, priniesť tam kontajnery, chceme tam priniesť život. Skultúrnením priestoru a zrealizovaním projektu The MOST by vznikla aj akási sociálna kontrola priestoru,“ hovorí dizajnérka a majiteľka Slovak Fashion Council Dana Kleinert.

Snaha o skultúrnenie podmostia

Projekt zahŕňal aj riešenie toaliet pre vodičov MHD, ktoré mali byť presunuté a čo je dôležitejšie, mali byť zrekonštruované verejné toalety.

V rámci projektu chceli zriadiť aj detské ihrisko, aby mohli mamičky s deťmi pohodlnejšie čakať na spoje MHD. V súčasnosti OZ The MOST rieši, ako ďalej.

Kleinert priznáva, že vzhľadom na vyše ročné naťahovačky sú už skeptickí. „Chceli sme, aby bol projekt na predsedníctvo hotový. Je nám toho ľúto. V rámci predsedníctva sme mohli ukázať miesto, kde by bol perfektne odprezentovaný kreatívny priemysel talentovaných dizajnérov a rôzne akcie,“ vysvetľuje Kleinert.

Prečo teda kreatívne centrum ešte nestojí? „Vítame všetky projekty, ktoré skultúrnia naše verejné priestory, musia byť však dodržané všetky náležitosti – je potrebné napríklad stanovisko Krajského dopravného inšpektorátu a pod.,“ uviedla hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Projekt The MOST bol zmenšený

„Niekoľkokrát sme mali s iniciátormi projektu stretnutie, momentálne čakáme na oficiálnu žiadosť na prenájom priestorov. Schváliť prenájom pozemkov môže iba mestské zastupiteľstvo,“ vyjadrila sa Skokanová.

Medzičasom členovia OZ projekt zmenšili, aby zabral len priestor na betóne v parku. „Musí tam byť nejaké kritické množstvo kontajnerov, resp. obsahu, aby dokázal tento obsah fungovať a byť udržateľný, aby to nebola len nejaká kvázi stanica, ale aby to malo zmysel. Aby tam boli neziskovky, aby si to na seba dokázalo zarobiť tak, že by sme mohli pomôcť občianskemu združeniu Vagus, ktorí by tam upratovali.,“ uvádza Kleinert.

Podobne to fungovalo aj na Šafárikovom námestí, kde bezdomovcom prespávajúcich na lavičkách nevyháňali, miesto toho im dali prácu.

V rámci projektu OZ spolupracovalo aj s Fakultou architektúry STU v Bratislave. „Študenti nám vypracovali koncept toho, ako by to tam mohlo fungovať. Sledovali ako chodia autobusy a kde stoja. Všetko to zapracovali do návrhov. Chceme do toho zapájať aj iných ľudí, študentov a odborníkov,“ uzavrela Kleinert.

Čítajte aj: Bude mať Bratislava novú kreatívnu štvrť? Vieme o novom projekte The Most pod Mostom SNP

Park pri Moste SNP
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM