Správy Samospráva

Testovacie obdobie smart lavičky sa skončilo. Nové Mesto vyhodnocuje výsledky

Inteligentné lavičky s originálnymi možnosťami ste mohli v Bratislave využívať po dobu troch mesiacov. Aké výsledky prinieslo testovanie?

Ilustračný obrázok k článku Testovacie obdobie smart lavičky sa skončilo. Nové Mesto vyhodnocuje výsledky
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Začiatkom februára osadili na Primaciálnom námestí a na detskom ihrisku na Kramároch dve inteligentné lavičky, ktoré sú výnimočné tým, že sú poháňané výlučne solárnymi panelmi a používateľom poskytujú nabíjanie mobilných zariadení a pripojenie na internet. Bratislavčania ich mohli využívať tri mesiace na skúšku. Teraz sa magistrát a samospráva Nového Mesta musia rozhodnúť, či smart lavičky zakúpia nastálo.

„V týchto dňoch sumarizujeme dáta o využívaní lavičky. Po vyhodnotení jej využitia a efektivity rozhodneme o ďalšom postupe,“ povedal pre Bratislava24.sk hovorca Nového Mesta Marek Tettinger.

Testovanie lavičky

Nové Mesto si na bezplatné testovanie lavičky vybralo zámerne mesiace február až apríl. Na začiatku boli aj mrazy a zamračené počasie, ku koncu už bolo naopak teplo a maximálny slnečný svit dosahoval aj viac ako 12 hodín denne. „Chceli sme v reálnych podmienkach vidieť, ako zvláda fungovanie v náročných podmienkach,“ vysvetlil Tettinger.

Pri testovaní chcela samospráva zistiť napríklad aj to, či lavička zvládne teploty hlboko pod bod mrazu. „Zatiaľ čo vo februári bola lavička schopná dobíjať mobily a prevádzkovať wifi približne polovicu mesiaca, v marci to bolo asi 25 dní a v apríli to už bol v podstate celý mesiac,“ prezradil hovorca Nového Mesta.

Ako ďalej tvrdí, počas uplynulých troch mesiacov nemuseli riešiť žiadne problémy s vandalmi a nestretli sa s ničím neočakávaným. Zarazili ich možno len reakcie niektorých obyvateľov. „Ľudí prekvapilo, že solárna lavička nevie dodávať elektrickú energiu v čase, keď je niekoľko dní bez slnečného svitu, prípadne to, že v chladných mesiacoch bola plocha na sedenie studená,“ dodal na záver.

Inteligentná lavička
13
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM