Maros Palesch Krimi

Tento týždeň bude na cestách rizikový

Z dopravno-bezpečnostného hľadiska polícia vyhodnotila 38. týždeň v roku ako rizikový na dopravnú nehodovosť. Na cestách je vyšší pohyb domácich a zahraničných turistov vracajúcich sa z dovoleniek.

Preto viceprezident Policajného zboru plk. JUDr. Ľubomír Ábel vyhlásil na tento týždeň (19.9.-25.9.2011) celoslovenskú dopravno-bezpečnostnú akciu. „Ide o koniec letnej turistickej sezóny. Cieľom je vyšším počtom policajtov a policajnej techniky dohliadať na dopravno-bezpečnostnú situáciu na cestách. Počas celého týždňa sa policajti zamerajú na najčastejšie príčiny dopravných nehôd, ktorými sú rýchlosť, alkohol a nedodržiavanie základných povinností vodičov,“ uviedol viceprezident Policajného zboru plk. JUDr. Ľubomír Ábel.

Polícia počas týždňa vykoná opatrenia na pozitívne ovplyvňovanie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Dopravní policajti sa zamerajú predovšetkým na najčastejšie príčiny dopravných nehôd. Tými sú nedodržiavanie povolenej rýchlosti, porušovanie zákazu požívania alkoholu alebo iných návykových látok vodičmi a porušovanie základných povinností vodičov. Na konci letnej turistickej sezóny je na cestách vyšší pohyb domácich a zahraničných turistov vracajúcich sa z dovolenky. Každoročne tak dochádza k zvýšeniu bezpečnostných rizík v cestnej premávke. Okrem úsekov s najväčšou nehodovosťou sa polícia zameria aj na turistické centrá, rekreačné zariadenia a hlavné cestné ťahy smerujúce z dovolenkových oblastí.

V minulom roku bolo počas 38. týždňa na našich cestách 439 dopravných nehôd. Pri týchto nehodách vyhaslo 10 ľudských životov. V dvoch prípadoch išlo o vodiča motorového vozidla, v jednom prípade o motocyklistu, v piatich prípadoch o chodca a v dvoch prípadoch o cyklistu. Ťažko sa zranilo 20 osôb.

Polícia počas podobnej dopravno-bezpečnostnej akcie v 36. týždni tohto roka (5.9.-11.9.2011) zistila na cestách 10.049 dopravných priestupkov. Počas 36. týždňa sa na našich cestách stalo 289 dopravných nehôd čo je o 114 menej ako v minulom roku. Nehody si vyžiadali šesť ľudských životov, o tri menej ako minulý rok. V 36. týždni sa pri nehodách ťažko zranilo 28 ľudí, čo je o troch menej ako v rovnakom týždni minulého roka. Počas dopravno-bezpečnostnej akcie v 36. týždni polícia zistila prekročenie povolenej rýchlosti až v 7.414 prípadoch. Polícia skontrolovala prítomnosť alkoholu alebo inej návykovej látky 18.691 vodičom. Pod vplyvom alkoholu svojou jazdou ohrozovalo seba a ostatných účastníkov v cestnej premávke až 253 z nich. Ostatných priestupkov sa účastníci cestnej premávky v 36. týždni dopustili v 2.289 zistených prípadoch.

„Polícia bude aj v budúcnosti organizovať podobné dopravno-bezpečnostné akcie, aby pozitívne ovplyvňovala bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, pomáhala znižovať nehodovosť a chránila životy a zdravie osôb na cestách,“ policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Zdroj: Prezídium PZ SR, Michal Slivka

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM