Adriana Banásová Rôzne

Tender na obnovu Gaštanice na Kolibe bude mať čoskoro svojho víťaza

Práce, ktorých cieľom je oživiť unikátny gaštanový park na bratislavskej Kolibe, by sa mali začať v dohľadnom čase. Mestská časť Bratislava-Nové Mesto v súčasnosti finalizuje prípravy na výberové konanie na dodávateľa prác.

Ilustračný obrázok k článku Tender na obnovu Gaštanice na Kolibe bude mať čoskoro svojho víťaza
Zdroj: TASR

Cieľom revitalizácie Gaštanice na Kolibe je ozdravenie a zachovanie tunajšej zelene s prihliadnutím na špecifikum, ktorým je výskyt vzácneho gaštana jedlého. Genofond tejto dreviny siaha až do obdobia rímskeho osídlenia. Z gaštanového parku by sa mala stať oddychová zóna celomestského významu.

„V samotnej koncepcii sa počíta s tým, že vzácne stromy budú nasvietené ako solitérne objekty,“ uviedol starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý.

V Gaštanici by sa mal takisto vybudovať náučný chodník s informačnými tabuľami, ktoré budú obsahovať informácie o zvieratách a rastlinách vyskytujúcich sa v Malých Karpatoch. Mestská časť chce na mieste osadiť lavičky a vytvoriť aj detské ihrisko, fitness prvky pre športovcov a mobiliár pre seniorov.

Prečítajte si tiež: Mesto chce pri údržbe zelene zohľadniť klimatické zmeny, novou výsadbou prejde viacero námestí

Celý lesný porast aj spevnené plochy budú upravené tak, aby park efektívne „hospodáril“ s dažďovou vodou. Voda by sa mala udržať v parku tak, aby nestekala na cesty, chodníky a do blízkej zastavanej časti. Práve zapracovanie opatrení na zadržiavanie vody do projektu bolo jedným z dôvodov doplnenia projektovej dokumentácie z roku 2012.

Náklady na komplexnú revitalizáciu Gaštanice na Kolibe sú vyčíslené na 280.000 eur, pričom až vyše 243.000 eur pôjde z peňazí z tzv. Nórskych fondov, ktoré bratislavské Nové Mesto získalo v spolupráci s hlavným mestom Bratislava. Zvyšok dofinancuje mestská časť Bratislava – Nové Mesto z vlastných rozpočtových zdrojov.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM