Kultúra Kultúra

Temperamentné španielske flamenco v Starej tržnici! Carlos Piňana poteší bratislavské publikum

Temperamentné španielske flamenco v sprievode veľkého symfonického orchestra budete môcť zažiť v piatok (31.7.) v bratislavskej Starej tržnici. Pozvanie na festival Viva Musica! prijal aj španielsky gitarista a skladateľ Carlos Piňana, ktorý sa v súčasnosti radí medzi najlepších flamenco gitaristov.

Ilustračný obrázok k článku Temperamentné španielske flamenco v Starej tržnici! Carlos Piňana poteší bratislavské publikum
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

V jeho najnovšom projekte Flamenco Symphony, s ktorým pricestuje do Bratislavy, prepája temperamentné, živelné flamenco s klasickou hudbou. Sám hovorí, že ho spojenie klasickej hudby a flamenca fascinuje.

V Starej tržnici bude Carlosa Piňanu sprevádzať symfonický orchester Moravská filharmónia Olomouc, ktorý patrí k najstarších symfonickým orchestrom v Českej republike, pod taktovkou dirigenta, skladateľa a klaviristu Jana Kučeru. Pravú španielsku flamenco atmosféru budú dotvárať hudobníci zo Španielska, ktorých si Carlos pozval špeciálne pre tento projekt – spevák Augustín Garnés a perkusionista Miquel A. Orengo, obaja vyhľadávaní hudobníci pôsobiaci v zoskupeniach po celom svete.

Prečítajte si tiež: Tanec, hudba, spev a dobrá nálada: 8. ročník najväčšieho rómskeho Gypsy Festu odštartoval

Koncert vizuálne dotvorí tanečnica Maise Márqueuz. Maise vyštudovala Konzervatórium v Murcii, kde neskôr získala štipendium prestížnej nadácie Fundación de Arte Flamenco Cristina Heeren v Seville v Centro Andaluz de Danza, kde rozvíjala svoj talent pod vedením špičkových flamenco tanečníkov. Maise Márqueuz sa v roku 2011 stala členkou legendárneho ansámblu Ballet Flamenco de Andalúzia pod vedením Rubéna Olma, po boku najväčších hviezd súčasnej flamenco scény (Rocío Molina, Pastora Galván či Antonio Canales) účinkovala na pódiách v Európe, USA a v Južnej Amerike.

Flameco je kultúrny fenomén, ktorý UNESCO v roku 2010 vyhlásilo za celosvetové nemateriálne dedičstvo ľudstva. Od svojho vzniku sa postupne rozšírilo do celého sveta a dnes sa flamencové prvky s obľubou a často miešajú takmer so všetkými existujúcimi hudobnými štýlmi, od popu, jazzu, hip hopu, reggae až po klasiku.

Carlos Piňana

Umelec žil flamencom od svojho detstva. Jeho prvým učiteľom bol jeho otec, Antonio Piňana, ktorý od začiatku vo veľkej miere prispieval k jeho hudobnému rozvoju. V štúdiu neskôr pokračoval na konzervatóriu v španielskej Cartagene, počas ktorého získal niekoľko ocenení. Okrem hry na gitare sa venuje aj komponovaniu filmovej a scénickej hudby a je autorom viacerých medzinárodne úspešných projektov ako napríklad Flamenco Symphony, Missa Flamenca, Body & Souls a ďalších. Na konte má sedem albumov, najnovší vydal pred pár dňami pod názvom De La Raiz al Alma. Pedagogicky pôsobí na konzervatóriu a je umeleckým riaditeľom Medzinárodného gitarového festivalu v španielskej Murcii.

Viva Musica! festival najbližšie jeho návštevníkom prinesie dramaturgicky originálny projekt sopranistky Simony Houda-Šaturovej, Decade: Mozart & Mysliveček. Prináša árie oboch autorov skomponované v rokoch 1771–1781 a predstavuje tvorbu zrelého a vo svojej dobe úspešného Myslivečka v porovnaní s mladým, v tom čase ešte len začínajúcim Mozartom (v jeho 16 až 26 rokov). V rámci koncertu 7. augusta tak zaznejú v bratislavskom Dóme sv. Martina virtuózne árie s brilantnými koloratúrami, ale aj dojemné a dramatické árie v sprievode Hilaris Chamber Orchestra pod vedením Zdeňka Klaudu.

Koncerty v rámci 11. ročníka Viva Musica! festivalu sa budú konať až do konca augusta. Program je uvedený na webovej stránke vivamusica.sk. Vstupenky v predaji sú v sieti Ticketportal.sk. TASR informovala PR manažérka festivalu Barbora Drahovská.

Prečítajte si tiež: V bratislavskej Lisztovej záhrade zaspievajú skupiny bez hudobného sprievodu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM