Kultúra

Temperamentné rómske rytmy aj etno music. Hviezdoslavovo námestie ožije hudbou menšín

Ambíciou festivalu je priblížiť obyvateľom a návštevníkom Bratislavy kultúru národnostných menšín žijúcich na Slovensku prostredníctvom hudby.

Ilustračný obrázok k článku Temperamentné rómske rytmy aj etno music. Hviezdoslavovo námestie ožije hudbou menšín
5
Galéria
Zdroj: TASR

Na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave sa dnes začne festival Menšinové kultúrne leto 2017. Do nedele (13.8.) bude každý večer tento priestor patriť národnostným menšinám. Festival sa v hlavnom meste koná od roku 2007, za toto obdobie na ňom vystúpilo 47 hudobno-tanečných kolektívov.

Folklór aj etno music

„V minulých rokoch prevažoval folklór, postupne väčší priestor dostávali zoskupenia, ktoré prezentujú hudobný žáner etno music,“ informovala Zuza Kumanová z občianskeho združenia In Minorita, ktoré podujatie organizuje v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom a mestskou časťou Bratislava – Staré Mesto.

Festival, ktorého ambíciou je priblížiť obyvateľom a návštevníkom mesta kultúru národnostných menšín žijúcich na Slovensku prostredníctvom hudby, otvorí Barbora Botošová a band s úpravami starých rómskych piesní.

Na jubilejnom 10. ročníku festivalu sa ďalej predstavia Rusín Čendeš Orchestra s rezkou zmesou rusínskych rytmov, Pressburger Klezmer Band so židovskou hudbou, Tamás Szarka so skupinou s autorskými úpravami maďarského folklóru, chorvátske ftm-TRIo s úpravami tradičných piesní a Marek Konček a hostia s úpravami poľských piesní.

Koncerty sa uskutočňujú na Hviezdoslavovom námestí vždy o 18:00 hodine. Podujatie sa realizuje s finančnou podporou Úradu vlády SR – program Kultúra národnostných menšín 2017.

Ilustračné foto

Ľudová zábava
5
Galéria
Zdroj: Ľudová zábava FB
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM