Rôzne

Televízna veža Kamzík sa týči nad Bratislavou už 41 rokov

Veža týčiaca sa na vrchu Kamzík je najvyššou stavbou v Bratislave. Nie je však len orientačným bodom, je aj symbolom hlavného mesta.

Ilustračný obrázok k článku Televízna veža Kamzík sa týči nad Bratislavou už 41 rokov
Zdroj: ephoto.sk

Jednu z dominánt Bratislavy, televíznu vežu Kamzík, musí poznať každý Bratislavčan. Vidieť ju z každej príjazdovej cesty do Bratislavy.

Orientačný bod Bratislavy viditeľný z každej strany mesta stojí na malokarpatskom vrchu Kamzík v bratislavskom lesoparku. Má ideálnu polohu na vrchu na šírenie signálu.

Vo veži je vo výške 68 metrov otáčajúca sa reštaurácia Veža. Po dlhej prechádzke po niektorej z turistických cestičiek sa tu môžete dobre najesť, posedieť v kaviarni a oddýchnuť si na vyhliadkovej plošine. Psí miláčikovia majú na plošinu aj do veže vstup zakázaný.

Turistických cestičiek, ktorými sa môžete na Kamzík dostať, je dostatok. Vedú z Koliby, Devína, Slavína aj z mestskej časti Lamač.

K veži sa, samozrejme, dostanete aj mestskou hromadnou dopravou napríklad z centra mesta. Odviezť sa k nej môžete trolejbusom 203 z Hodžovho námestia na konečnú zastávku Koliba.

Pre tých z vás, ktorí uprednostňujú automobilovú dopravu, je pod vežou k dispozícii parkovisko. Nech zvolíte akýkoľvek spôsob výpravy na Kamzík, vežu určite neobíďte.

Kamzík ponúka veľa možností, ako tráviť voľný čas. Okrem veže a bukových lesov nájdete na Kamzíku aj bufety plné jedla, lanové centrum, lyžiarsky vlek aj bobovú dráhu.

Z histórie veže Kamzík

Televízna veža slúži na šírenie televízneho aj rozhlasového signálu. Je centrálnym pracoviskom monitorovacieho systému, ktoré nepretržite sleduje kvalitu vysielania všetkých televíznych vysielačov na Slovensku.

Veža bola postavená bola v roku 1975, jej výstavba trvala osem rokov. Celková výška stavby stojacej na vrchu Kamzík dosahuje 194 metrov a jej vrchol je vo výške 635 metrov nad morom.

Veža v tvare vretenovitého dvojihlana je vysoká 120 metrov, televízny vysielač má výšku takmer 200 metrov. Nachádza sa tu aj turistami vyhľadávaná vyhliadková plošina s panoramatickým výhľadom na Bratislavu.

Autormi projektu veže boli S. Májek, J. Tomašák, M. Jurica a J. Kozák.

Čítajte aj: Bratislavské legendy: Rodinný podnik v lesoparku na Kolibe funguje už desaťročia

Televízna veža Kamzík
2
Galéria
Výstavba televíznej veže Kamzík
4
Galéria
Zdroj: Nové Mesto-Náš domov facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM