Tlačové správy

Tejpovanie ramena či kolena – o čo vlastne ide?

Aj keď je pojem „tejpovanie“ vo svete (ale aj u nás) už pomerne známy, stále existujú ľudia, pre ktorých je veľkou neznámou. Tajomné farebné pásky, ktoré pomáhajú pri nadmernej záťaži, po úrazoch alebo pri problémoch so správnym držaním tela, sú, najmä medzi športovcami, fenoménom. Ako sa používajú?

Ilustračný obrázok k článku Tejpovanie ramena či kolena – o čo vlastne ide?
Zdroj: Bigstockphoto.com

Tejpovanie je vo svete športu známe už od 60. rokov minulého storočia, kedy sa začalo popularizovať v USA. Išlo však o pevné, fixačné tejpy. Tie elastické (kinesio tejpy), ktoré sú dnes využívanejšie, vznikli v 80. rokoch v Japonsku v hlave chiropraktika Kenza Kase. Vo veľkom ich využívajú lekári a fyzioterapeuti nielen ako podpornú liečbu pri poškodených svaloch, preťažených kĺboch či natrhnutých šľachách, ale tiež ako účinný prostriedok, ktorý pomáha predchádzať zraneniam.

Tejpovanie je určené na urýchlenie a uľahčenie procesu hojenia. Poskytuje oporu svalom a kĺbom bez toho, aby bol akokoľvek obmedzený prirodzený pohyb. Kinesio tejpy sa väčšinou nosia nepretržite aj niekoľko dní (maximálne 5–7), dajú sa v nich vykonávať bežné činnosti (aj plávanie či sprchovanie) a po pár hodinách od nalepenia ich už vôbec nevnímate.

Ako sa tejpy aplikujú?

Vo väčšine prípadov sa odporúča nechať aplikáciu tejpov na postihnuté miesto odborníkom – fyzioterapeuti, lekári, maséri. Existujú však rôzne kurzy alebo video návody, vďaka ktorým sa tejpovať môžete naučiť aj sami. Na začiatku je dôležité lokalizovať postihnuté miesto, ktoré treba spevniť. Priložíte si k nemu tejp, ktorý takýmto spôsobom odmeriate a odstrihnete na požadovanú dĺžku.

Na začiatku aplikácie sa na obidvoch koncoch pásky vytvorí tzv. kotva (približne prvých 5 cm tejpu). Kotva sa nanáša bez napätia, teda pásku na týchto miestach nenaťahujte. V strednej časti tejpu by sa malo vytvoriť pnutie pásky – pri prirodzenom pohybe sa potom tejp sťahuje a rozširuje podľa potreby. Aplikovaný tejp je nutné vždy „prežehliť“ rukou – teplom sa aktivuje lepiaca časť a páska sa tak zafixuje.

Tejpy sa odporúča nanášať na čistú, suchú, odmastenú a oholenú pokožku. Nemali by sa používať na bradaviciach alebo vystúpených znamienkach – takéto miesta je nutné pred aplikáciou prelepiť leukoplastom.

Tejpovanie ramena

Ramená sú náchylné na zranenia či preťaženia najmä pri cvičení so záťažou, no k bolesti môžu prispieť tiež rôzne faktory, akými sú chronická bolesť chrbta či nepohodlná posteľ a nezdravý spánok. Ide o kĺby, ktoré majú široký rozsah pohybu a zranenia často prichádzajú práve pri jeho prekročení alebo pri dosahovaní hranice prirodzeného rozsahu. Na tejpovanie ramena sa využívajú pružné kinesio pásky, pričom je nutné, aby vám so zafixovaním pomohol niekto iný. Tejp sa nanáša od konca hrudnej kosti až po stred lopatky.

Tejpovanie kolena

Tejpovanie kolena využívajú najčastejšie športovci pred výkonom, ale tiež aj turisti, ktorí mávajú problémy s kolenným kĺbom. Pásky sa umiestňujú okolo kĺbu, pretože ak by ste si prelepili koleno, tejpy by vám bránili v pohybe a škrtili by vás. Je potrebné zatejpovať aj stehenný a lýtkový sval približne 15 centimetrov nad a pod kolenom. Aplikácia tejpu by mala byť najmenej hodinu predtým, ako bude dochádzať k záťaži, odborníci však radia, že ideálnejšie by bolo nanesenie deň vopred.

Aj keď tejpovanie nemôže ublížiť, každú aplikáciu by ste mali konzultovať s odborníkom. Tejpy sú zakázané pre ľudí s nádorovými ochoreniami, vážnymi srdcovými vadami, pacientom, ktorí sú náchylní na trombózu a kŕčové žily a tým, ktorí majú otvorené rany, kožné infekcie alebo akútne kožné alergie.

Foto: bigstockphoto.com

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: kompava.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM