Nina Táborská Rôzne

Taxi mobilné aplikácie sa stávajú v Bratislave čoraz viac obľúbené. Ako si objednávate taxík vy?

Privolať si taxík cez mobilnú aplikáciu už dnes nepredstavuje žiaden problém. V Bratislave máte na výber hneď z niekoľkých možností.

Ilustračný obrázok k článku Taxi mobilné aplikácie sa stávajú v Bratislave čoraz viac obľúbené. Ako si objednávate taxík vy?
Zdroj: TASR

Taxi aplikácia je v Bratislave známa od nástupu HopIN-u. Postupne sa k nej pridal aj kontroverzný Uber a len nedávno česko-slovenský startup Liftago. Užívateľom poskytujú taxi mobilné aplikácie možnosť výberu a objednania taxíka cez váš smartfón. Stačí si stiahnuť aplikáciu a zaregistrovať sa.

Konkurencia je silná

Na bratislavskom trhu to ale nie je tak jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Príchod Uberu vyvolal obrovskú nespokojnosť u bežných taxislužieb. Taxikári to v polovici roka 2015 dali jasne najavo masovou jazdou centrom Bratislavy. Od vlády žiadali jej zrušenie. Neúspešne. Americký Uber spája cestujúcich s „amatérskymi taxikármi“ – vodičmi cez smartfónovú aplikáciu aj naďalej.

Prečítajte si tiež: Alternatívna a kontroverzná taxislužba je oddnes dostupná aj Bratislavčanom

Ďalších odporcov si vyrobil Uber Slovensko koncom roka aj u ochrancov zvierat. Sloboda zvierat totižto „dôrazne protestovala“ voči aktivite alternatívnej taxi služby a občianskeho združenia SAOZ, ktorí ponúkali rozvoz mačiat na pomaznanie.

Za 15 eur ste sa mohli 15 minút maznať s mačiatkami, ktoré vám Uber priniesol na vašu adresu. Vyzbieraná suma potom putovala útulkom, karanténnym staniciam a zvieratám, ktoré sú umiestnené v dočasných opaterách.

Viac sa dozviete tu: Túlenie na zavolanie: Uber dnes vozí mačiatka – Priamo k vám

Príchod Liftaga zase znepokojil službu Hopin. Ten totiž svojim šoférom zakázal pripojiť sa súčasne aj ku prichádzajúcej konkurencii, Liftago to naopak, svojim vodičom povolilo.

Rýchlo a pohodlne

HopIN predstavuje prvú slovenskú aplikáciu na objednávanie taxíkov zdarma pre váš smartfón a tablet. Ide o registrovaných taxikárov. Vznikol v roku 2012, aby zjednodušil cestovanie taxíkom na Slovensku a časom aj za jeho hranicami. Za tri roky vyrástli zo 100 objednávok mesačne na viac ako 1 500 denne.

Ak chce cestujúci využiť služby Uberu, podobne ako u Hopinu si stiahne aplikáciu, vytvorí účet a môže cestovať. Aplikácia používa GPS lokalizáciu na to, aby našla najbližšieho voľného vodiča. Po zaznamenaní požiadavky sa cestujúcemu zobrazí fotografia vodiča, jeho meno, registračné číslo vozidla a môže sledovať príjazd objednaného automobilu až priamo k nemu. Nejde však o registrovaných taxikárov, vodičom Uberu sa môže stať každý, kto spĺňa ich požiadavky.

V Liftagu sú naopak zapojení taxikári, ktorí majú živnosť a platnú licenciu. O ich výbere nakoniec rozhodujú samotní zákazníci – ich hodnotením v aplikácii. Čím je vodič príjemnejší a milší, tým viac zákaziek dostane.

Českej taxi aplikácii Liftago sa podarilo odštartovať službu v Bratislave len koncom minulého roka. Po dvoch mesiacoch testovania a ostrej prevádzky aplikáciu využili na prepravu tisícky ľudí najmä vo veku od 25 do 35 rokov s vyšším príjmom a záujmom o nové technológie. Do systému sa zapojilo až 120 taxikárov. Čo predbehlo očakávania aj samotnej aplikácie.

Cez tieto aplikácie máte možnosť platiť bezhotovostne a máte o svojej ceste väčší prehľad.

Prečítajte si tiež: Nová taxislužba v Bratislave: Vyvolá Liftago podobne ako Uber vlnu protestov medzi taxikármi?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM