Nina Táborská Rôzne Rôzne

Tam, kde nefunguje systém, pomáhajú občianske združenia. Dôkazom sú Nosiči batožiny

Prvé kufre odniesli nosiči na stanici pred viac ako rokom. Cestujúci si pochvaľujú a nosiči splácajú svoje dlhy. Získať stabilný a dôstojný domov je však o to náročnejšie, keď je človek na ulici a na krku má množstvo dlhov.

Ilustračný obrázok k článku Tam, kde nefunguje systém, pomáhajú občianske združenia. Dôkazom sú Nosiči batožiny
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Ľudia bez domova sú zvyčajne vnímaní v roli tých, ktorým treba pomôcť. Všetko však môže byť inak. Vďaka programu Nosiči batožín sú to práve oni, ktorí pomáhajú.

Občianske združenie Proti prúdu spustilo pred viac ako rokom ojedinelý projekt. Desiatim mužom, ktorí sa živia predajom časopisu Nota Bete, ponúkli prácu na Hlavnej stanici. Dnes niektorí z nosičov vôbec po prvýkrát odovzdali vďaka projektu daňové priznanie.

Znižovanie dlhov, osvojovanie si pracovných návykov

Nosiči v uniformách a bielych rukavičkách odnesú v priemere 300 kusov batožín denne. Na Hlavnej stanici pomáhajú každý pracovný deň od 9.00 do 13.00 hodiny. „Projekt Nosiči batožín Nota bene sme vymysleli tak, aby sme poskytli reálnu šancu pre zadlžených ľudí bez domova získať a udržať si prácu nosiča a splácať svoje dlhy,“ informuje Nota Bene.

Šiesti zamestnaní nosiči si dokonca po rokoch, niektorí aj prvýkrát v živote, podali daňové priznanie.

Dopoludnia pomáhajú na stanici cestujúcim s kuframi, popoludní predávajú Nota Bene. „Vďaka mzde i ďalšej našej finančnej podpore, sociálnemu poradenstvu a zapojeným pro bono právnikom už splatili 6 959 eur. To najmä z dlhu na zdravotnom poistení. Traja nosiči sa tak už dostali k zdravotnej starostlivosti, jeden nosič podstupuje osobný bankrot a ďalší úplne splatil dlhy na zdravotnom poistení a nastúpil do iného zamestnania,“ vysvetľuje Nota Bene.

Prečítajte si tiež: "Bratislavskí Nosiči batožín bodovali za hranicami. Jedinečný projekt získal prestížne ocenenie ":http://bratislava.dnes24.sk/…nenie-206475

Motivácia pracovať

Nosiči pracujú na polovičný úväzok v občianskom združení Proti prúdu s riadnou mzdou a odvodmi do sociálnej poisťovne i zdravotnej poisťovne. Zlepšiť si finančnú situáciu môžu aj prostredníctvom tringeltov za nosenie, na ktoré nesiaha exekútor. Na splácanie dlhov využívajú motivačné príspevky, tzv. matching do výšky 100 eur. „Ak si nosič odloží sto eur z výplaty, sumu mu zduplikujeme a znížime tak pôvodný dlh na zdravotnom poistení,“ zdôrazňuje časopis.

Na pracovisku majú vždy k dispozícii sociálneho pracovníka pre aktuálne krízové situácie i učeniu sa pracovným návykom. Využívať tiež môžu sociálne a právne poradenstvo.

Jedinečný projekt

Za výnimočnou myšlienkou Nosičov batožiny stojí čitateľka Nota bene Andrea Kundrová, ktorej nápad skrsol v hlave priamo na stanici, keď potrebovala pomôcť s ťažkou batožinou. Nápad si nenechala pre seba a oslovila riaditeľku časopisu Sandru Tordovú. Po roku príprav sa tak koncom roka 2015 jej nápad stal realitou.

Nosiči, v ktorých koži sú ľudia bez domova, sa takýmto spôsobom zbavujú svojich dlhov a postupne si osvojujú pracovné návyky. Všimnúť si ich na Hlavnej stanici nie je ťažké. Oblečené majú špeciálne uniformy, ktoré boli ušité priamo pre nich.

Prečítajte si tiež: Dobrí ľudia ešte nevymreli. V bratislavskom podniku nasýtia hladných aj bez zaplatenia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM