Nina Táborská Rôzne Rôzne

Takto vyzerá obľúbená viedenská ulica: Mariahilfer Straße sa vrátila chodcom. V čom by sa mohla inšpirovať Bratislava?

Ulica Mariahilfer Straße je známym pojmom nielen v samotnej Viedni. Nie je novinkou, že ju obľubujú aj Bratislavčania. Za takmer 190 rokov svojej existencie sa stala centrom nákupov a najnovšie sa mení aj na miesto stretnutí a oddychu v centre mesta. Vďaka premene na pešiu zónu bez áut.

Ilustračný obrázok k článku Takto vyzerá obľúbená viedenská ulica: Mariahilfer Straße sa vrátila chodcom. V čom by sa mohla inšpirovať Bratislava?
Zdroj: Dnes24.sk

Začiatkom ostatného roka rozhodli o zmene charakteru ulice obyvatelia Mariahilfer Straße a jej okolia. Po jedenástich mesiacoch je prestavba povestnej nákupnej ulice zavŕšená a obyvatelia celej Viedne to oslávia pouličnou slávnosťou 1. augusta. Pravdaže, vítaní je každý.

Oslavovať sa bude nielen na Mariahilfer Straße, ale i na ďalších miestach v centre mesta. Na programe happeningu sú okrem koncertov aj rôzne športové a iné aktivity. Viedenská agentúra pre mobilitu ponúkne popri informáciách o viedenskej cyklodoprave a možnostiach peších presunov po meste aj možnosť vyskúšať si prostredníctvom vlastných krokov vyrobiť elektrickú energiu.

„Transformácia Mariahilfer Straße je dokončená. 1,6 km dlhá ulica, jedna z najkrajších nákupných ulíc v Európe, bude odteraz slúžiť nielen na nákupy, ale stane sa aj miestom stretnutí, rôznych aktivít a zónou pre chodcov a cyklistov v prostredí s dostatkom voľného verejného priestoru s otvorenými konštrukciami, zeleňou a príjemnou atmosférou,“ povedala pre Bratislava24.sk Michaela Puschmannová z kancelárie mesta Viedeň Compress.

Každý deň sa po Mariahilfer Straße pohybuje až 70-tisíc ľudí. Premenou ulice získajú chodci viac priestoru na prechádzky, oddych a relax. „Verejný priestor bude vrátený chodcom,“ povedala splnomocnenkyňa pre problematiku mestskej chôdze, Petra Jens. Ako dodala, otvorenie novej Mariahilfer Straße je jedným z vrcholov viedenského roka, ktorý je venovaný chôdzi. „Je jednoznačne vidieť, aký význam prikladá mesto Viedeň téme chôdze,“ uzatvorila Jens.

Prečítajte si tiež: Čo spája Bratislavu s Viedňou? Možno viac, ako ste si mysleli. No vždy je čo zlepšovať

Foto: Christian Fürtner.

Premena Mariahilfer Straße na pešiu zónu je ukončená
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM