Aktualizované Alexandra Húsková Rôzne

Tajomné relikvie svätej Terézie z Lisieux prichádzajú do Bratislavy už túto nedeľu. Kde ich môžete uvidieť?

Urna s ostatkami svätice putuje po celom svete už niekoľko desaťročí. Na Slovensko prichádza po prvýkrát, po vyše desaťročnej snahe slovenských rehoľníkov. Putovanie relikvií sa začína v Bratislave a pokračuje v ďalších slovenských mestách.

Ilustračný obrázok k článku Tajomné relikvie svätej Terézie z Lisieux prichádzajú do Bratislavy už túto nedeľu. Kde ich môžete uvidieť?
Zdroj: Dnes24.sk

Relikvie prevezmú slovenskí rehoľníci od francúzskej komunity sestier bosých karmelitánok z Lisieux. V hlavnom meste ich preberú na svätej omši v Kostole Sedembolestnej Panny Márie v Bratislave – Petržalke (o 9:30 h), ktorú odvysiela v priamom prenose RTVS (Dvojka).

Hlavným celebrantom svätej omše bude predseda KBS Mons. Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup metropolita. Koncelebrovať budú Václav Hypius, predseda KVRP a miestny farár Peter Mášik.

Putovanie relikvií sa uskutoční na záver Roka zasväteného života na Slovensku. Relikvie prídu do Bratislavy, odkiaľ poputujú do Močenku.

Súčasťou putovania relikvií je aj kronika, do ktorej budú môcť ľudia zapísať svoje modlitby a prosby.

Ďalšie mestá sú: Nitra, Staré Hory, Banská Bystrica, Detva, Lučenec, Stará Halič, Rožňava, Gelnica, Košice, Lorinčík, Michalovce, Vranov nad Topľov, Prešov, Kežmarok, Poprad, Vyšné Hágy, Okoličné, Ružomberok, Trstená, Námestovo, Krivá na Orave, Žilina, Kysucké Nové Mesto, Turzovka, Trenčín, Radošiná a Trnava.

Prečítajte si aj: Snažili sa o to 10 rokov, napokon ich uvidíme na vlastné oči: Do Bratislavy dorazia vzácne relikvie sv. Térézie!

Viac ako päťdesiat krajín

Do dnešného dňa je to vyše päťdesiat krajín, od Filipín po Spojené štáty, cez Irak, Izrael, Rusko, Sibír. K relikviáru prišlo niekoľko desiatok miliónov ľudí.

Terezka pritiahla aj katolíkov, ktorí nechodia pravidelne do kostola alebo prestali chodiť, moslimov, veriacich iných vierovyznaní i neveriacich, uvádza webstránka terezka.kkp.sk, ktorá vznikla pri príležitosti putovania relikvie na Slovensku. Relikviár navštívil aj väznice, nemocnice, ústavy ďalšie miesta na svete.

Program putovania relikvií sv. Terézie z Lisieux v Bratislave

Relikvie prišli do Bratislavy v sobotu večer a počas celej noci zo soboty na nedeľu je Kostol Sedembolestnej Panny Márie otvorený pre verejnosť a relikvie dostupné k navštíveniu. Od 21.00 do 24.00 h sa pri uctievaní relikvií vystriedalo viac ako 1000 ľudí.

NEDEĽA 10. JANUÁR 2016

Bratislava – Petržalka, Kostol Sedembolestnej Panny Márie

Príchod a privítanie relikvií sv. Terezky v nočných hodinách, posvätenie lupeňov piesne, adorácia v tichu, modlitby a osobné uctenie si relikvii.

  • 7:00 Svätá omša
  • 8:00 – 9:30 Uctievanie relikvií, spevy, modlitby
  • 9:30 Svätá omša, priamy prenos STV, hl. celebrant Mons. Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup metropolita
  • 11:00 – 12:00 Uctievanie relikvií, spevy, modlitby
  • 12:00 – 13:00 Svätá omša, celebruje Mons. Jozef Haľko, bratislavský pomocný biskup
  • 13:30 Rozlúčka a prevoz relikvií do katedrály

Bratislava – Staré mesto, Katedrála sv. Martina

  • 13:45 Príchod relikvií, privítanie
  • 14:00 – 15:00 Možnosť uctenia si relikvií
  • 14:30 Operný spev „Ave Mária“ M. Zajíčková
  • 15:00 Korunka k Božiemu milosrdenstvu
  • 15:15 – 16:15 Chorus Salvatoris a OCDS – uctenie si relikvií pásmom piesní a básni sv. Terézie
  • 17:00 Svätá omša
  • 18:00 Rozlúčka a odchod relikvií
Príchod relikvií svätej Terézie do Bratislavy
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM