Michaela Katonová Správy Správy

V Grassalkovičovej záhrade sa konala sviečková vigília za vyhasnuté životy migrantov

Svet si 18.decembra pripomenul Medzinárodný deň migrantov. Pri tejto príležitosti Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) organizuje vigíliu za migrantov, ktorí zomreli, alebo sú dlhodobo nezvestní pri pokuse dostať sa do krajiny, ktorá im poskytne bezpečný domov a lepšie podmienky na život.

Ilustračný obrázok k článku V Grassalkovičovej záhrade sa konala sviečková vigília za vyhasnuté životy migrantov
Zdroj: TASR

Na Slovensku sa sviečková vigília uskutočnila v piatok 18. decembra 2015 v bratis­lavskej Grassalkovičovej záhrade.

Podľa údajov IOM od 1. januára do 11. decembra 2015 zahynulo na ceste za lepším životom na mori i na súši 5086 ľudí. Je to doteraz najviac zdokumentovaných úmrtí migrantov v novodobej histórii.

Najväčšie straty na ľudských životoch boli zaznamenané v oblasti Stredozemného mora. V snahe dostať sa do Európy tu prišlo o život viac ako 3670 ľudí. Ďalšie stovky migrantov zahynuli v Bengálskom zálive v Juhovýchodnej Ázii, pri pokuse prekročiť pozemné hranice medzi Mexikom a USA a tiež v Európe.

„Sviečková vigília je spomienka na migrantov, ktorí tento rok stratili svoj život, alebo zostali nezvestní počas vyčerpávajúcej a nebezpečnej cesty za lepšími príležitosťami a bezpečím pre seba a v mnohých prípadoch aj pre svoje rodiny. Vigília upozorňuje tiež na kritickú situáciu opustených rodín, ktorých členovia museli migrovať a roky sa nemohli vrátiť k svojim rodinám,“ uviedla Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v Bratislave.

Podujatie na Slovensku organizuje IOM, Iniciatíva Výzva k ľudskosti a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku v spolupráci s Kanceláriou prezidenta SR.

Prečítajte si tiež: V sobotu prinesú skauti do Bratislavy Betlehemské svetlo

Sviečková vigília
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM