Adriana Banásová Rôzne

Sviatok práce? V Cvernovke neplatí! Umelci a dizajnéri ukázali svoje ateliéry širokej verejnosti + FOTO

Hoci je dnes Sviatok práce a mnohí z nás ho preto trávia sladkým „ničnerobením“, v Cvernovke na Páričkovej to tak vôbec nevyzerá. V bývalej továrni sa to dnes hemží zvedavcami, ktorí inklinujú k dizajnu, umeniu a architektúre.

Ilustračný obrázok k článku Sviatok práce? V Cvernovke neplatí! Umelci a dizajnéri ukázali svoje ateliéry širokej verejnosti + FOTO
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Stará priemyselná budova, ktorá kedysi slúžila ako miesto výroby nití, sa dnes už po piatykrát premenila na priestor symbiózy medzi tvorivými ľuďmi a zvedavými návštevníkmi. Umelci a dizajnéri totižto odhalili svoje ateliéry a kreatívne nápady, a vpustili do svojho pracovného priestoru širokú verejnosť.

Od 10-tej hodiny ráno si návštevníci mohli prehliadnuť unikátne industriálne priestory, ktoré svojou rozlohou a atmosférou dostali aj nás. Veľká rozloha miestností spolu so železobetónovými stĺpmi, poskytujú unikátnu formu flexibility priestorov. Tie v súčasnosti slúžia ako kreatívne prostredie pre tvorivých mladých ľudí, ktorí dnes prezentujú svoju tvorbu.

Cvernovka žije

História továrne siaha až do roku 1901, kedy si dvaja viedenskí podnikatelia zaumienili, že začnú obchodovať s niečím väčším- niťami. Firma počas svojej éry prešla viacerými majiteľmi, až kým ju neznárodnili komunisti.

Vrchol produkcie dosahovala v 60-tych rokoch, kedy z 2500 zamestnancov tvorili drvivú väčšinu ženy. Jej zánik spôsobila strata dodávateľa pary do farbiarne začiatkom 90-tych rokov. Osud Cvernovky bol potom neistý- podávali si ju viacerí majitelia s nejasnými plánmi.

Postupne oživovanie industriálneho priestoru začalo v roku 2009 absolventskou výstavou Lenky Sršňovej. V roku 2010 sa tu rozbehol projekt Urban Market. V súčasnosti tu má svoje umelecké zázemie vyše 20 ateliérov a taktiež kultúrne centrum Galéria Cvernovka.

Dnešný 1. máj

Vidieť sa tu dá dnes všeličo – cez 3D tlačiareň, interaktívne inštalácie, výtvarné práce, až po fotografie a 3D modely. Okrem obhliadky interiéru a činnosti miestnych umelcov, ste sa mohli aj aktívne zapojiť napríklad do súťaže v pilotovaní malého dronu, či pomaľovať si a vyzdobiť svoje tenisky.

Ak ste sa obávali o svoje žalúdky- nemusíte. Jednotlivé ateliéry majú pre návštevníkov pripravené občerstvenie a v budove tiež sídli niekoľko štýlových kaviarní.

V poobedňajších hodinách taktiež prebiehal v priestoroch bývalej továrne krst novej publikácie s názvom Cvernovka, popisujúca fabriku na nite, ktorá prežila dve storočia, obe svetové vojny a mnohé politické režimy.

V Prvomájový sviatok sa od rána návštevníkom predstavujú ateliéry ako Bavlna, Villo.in, Connect coworking, Nice architects, Maťátko, Oximoron, Alice in Tokyo, ateliér 5S a mnohí ďalší. Svoje práce a ponuku služieb budú prezentovať do 20:00. Od 19-tej sa však môžete presunúť do ateliéru Duše, kde bude do 23:45 prebiehať hudobný audio-vizuálny večer Junction.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Pozrite sa, ako sa v Bratislave oslavoval 1. máj v roku 1946

Deň otvorených dverí v Cvernovke
26
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM