Tlačové správy

Svetoznámy huslista Renaud Capuçon v Bratislave

Renaud Capuçon je jedným z najvýznamnejších svetových husľových virtuózov súčasnosti. Vo svojej kariére ako sólista spolupracoval takmer so všetkými poprednými orchestrami, ako napr. Berlin Philharmonic, Boston Symphony či Orchestre de Paris, ako aj ďalšími svetoznámymi umelcami.

Ilustračný obrázok k článku Svetoznámy huslista Renaud Capuçon v Bratislave
Zdroj: Media&Communication Consulting

Popri Londýne, Birminghame, Philadelphii či Chicagu zavíta aj na Slovensko. Koncert tohto mimoriadneho huslistu svetového kalibru v Bratislave 26.októbra 2016 bude slávnostným vyvrcholením edukačného projektu Majstrovské kurzy svetových virtuózov, ktorý organizuje Komorný orchester Sinfonietta Bratislava za podpory Nadácie VÚB. Renaud Capuçon sa na koncerte predstaví v klavírnom sprievode vynikajúcej klavíristky Magdy Amara.

Renaud Capuçon, jeden z najvýznamnejších huslistov sveta, sa narodil v roku 1976 vo francúzskom mestečku Chambéry, na úpätí Savojských Álp. Už počas svojho 5-ročného štúdia na Konzervatóriu National Supérieur de Musique v Paríži získal viaceré prestížne ocenenia. V ďalšom štúdiu pokračoval v Berlíne pod vedením Thomasa Brandisa a Isaaca Sterna. Vyústením tejto neoceniteľnej skúsenosti bolo ocenenie Berlínskej akadémie umení. O jeho talente svedčí okrem iného aj fakt, že v roku 1997 ho Claudio Abbado – jeden z najvýznamnejších dirigentov veľkých symfonických a operných orchestrov v Miláne, Viedni či Londýne – požiadal, aby zastával pozíciu koncertného majstra Jugendorchestra Gustava Mahlera vo Viedni.

Vo svojej kariére ako jeden z najuznávanejších sólistov sveta spolupracoval takmer so všetkými svetovými orchestrami, ako napr. Berlin Philharmonic, Boston Symphony, Orchestre de Paris, Simon Bolivar orchestra, ako aj ďalšími poprednými svetovými umelcami ako Argerich, Barenboim, Bronfman, Grimaud, Kovacevich, Pires, Pletnev, Repin, Bashmet a mnohí ďalší. Capuçonove koncerty, na ktorých vystupuje s husľovými sonátami od skladateľa Beethovena ako sólista spolu s klaviristom Frankom Braleym, sa tešia obrovskej obľube a popularite znalcov majstrovského umenia po celom svete. Súčasťou jeho kariéry je aj aktívna podpora filantropických činností, ako napríklad prestížna pozícia veľvyslanca Projektu Zegna&Music, ktorý bol založený v roku 1997 za účelom zvýšenia povedomia o klasickej hudbe a jej hodnotách.

Fanúšikovia klasickej hudby na Slovensku sa rozhodne majú na čo tešiť, keďže tento mimoriadne talentovaný huslista svetového kalibru zavíta okrem Londýna, Birminghamu, Philadelphie a Chicaga aj do Bratislavy a to už 26. októbra na pozvanie Komorného združenia Sinfonietta Bratislava v rámci vzdelávacieho projektu Majstrovských kurzov svetových virtuózov, podporeného grantovým systémom Nadácie VÚB. Edukačný projekt Majstrovské lekcie svetových virtuózov prináša na Slovensko každoročne významných medzinárodných umelcov. V predošlých ročníkoch prijali pozvanie virtuózi Julian Rachlin, Ilya Gringolts či Alexandra Soumm. Najžiadanejší a najvýznamnejší francúzsky huslista Renaud Capuçon bude formou otvorených lekcií pre širokú verejnosť v priestoroch Pállfyho paláca na Zámockej ul. v Bratislave dopoludnia pracovať s mladými nadanými slovenskými hudobníkmi.

Celý projekt bude ukončený večerným galakoncertom Renauda Capuçona v priestoroch Veľkého evanjelického kostola na Panenskej ulici 28 v Bratislave v rovnaký deň, teda v stredu 26. 10.2016 o 19:00 hod.. Vstupenky na koncert so symbolickou výškou 5 eur, keďže ide o vyvrcholenie edukatívneho projektu, je možné zakúpiť na Ticketportal. Renaud Capuçon sa na koncerte predstaví v klavírnom sprievode vynikajúcej klavíristky žijúcej vo Viedni Magdy Amara.

Capuçon predvádza svoje neopakovateľné koncerty podľa slov magazínu New York Times medenými tónmi s triezvou nehou v pomalom tempe a v pôvabnej odvahe na husliach Guarneri del Gesù “Panette” vyrobených v roku 1737, takže je sa skutočne na čo tešiť.

Svetoznámy huslista Renaud Capuçon v Bratislave
3
Galéria
Zdroj: Media&Communication Consulting
Zdroj: Media&Communication Consulting
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM