Maros Palesch Rôzne

Svetový deň vody 2012

Denný pitný režim človeka vyžaduje približne 2 litre vody, no na produkciu dennej potravy na osobu vychádza jej spotreba od 2- do 5-tisíc litrov!

Vysoké nároky ľudí na vodu, ktorá je nevyhnutná pre život, životné prostredie a pre rozvoj ľudskej spoločnosti, spôsobujú svetový smäd. V oblastiach s nedostatkom vody žije v súčasnosti až 1,6 miliardy ľudí a tento počet sa stále zvyšuje. Na vzťah medzi vodou a bezpečnosťou potravy upriamuje celosvetovú pozornosť Svetový deň vody, ktorý bude 22.3.2012. Le­itmotívom pre rok 2012 je Water and food security – Voda a potravinová bezpečnosť. Informačné a vzdelávacie aktivity so zameraním sa na vodu bude pri tejto príležitosti organizovať environrezort v rámci celého Slovenska až do konca marca.

Stav, keď majú všetci ľudia kedykoľvek fyzický a ekonomický prístup k dostatočnej, bezpečnej a výživnej potrave, ktorá spĺňa ich výživové potreby a potravinové preferencie pre aktívny a zdravý život – takto možno definovať potravinovú bezpečnosť. Mnohé bežne konzumované potraviny majú mimoriadne vysokú vodnú náročnosť (vodnú stopu).

Podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) sa napríklad pre výrobu 1 pizze margherita spotrebuje 1216 litrov, na výrobu 1 hamburgera 2400 litrov a na produkciu 1 kg hovädzieho mäsa viac ako 15-tisíc litrov vody. Aj na tieto informácie budú pracovníci rezortu životného prostredia upozorňovať verejnosť, v rámci tohtoročných podujatí Svetového dňa vody.

Výtvarnú súťaž PO KVAPKÁCH pre študentov stredných umeleckých škôl pripravil Výskumný ústav vodného hospodárstva (VÚVH). Cieľom súťaže je vytvoriť takú reklamu, ktorá by inšpirovala verejnosť k zamysleniu a súčasne k racionálnemu, šetrnému a citlivému správaniu k vode. Dňom otvorených dverí vo VÚVH, v piatok, 23.marca budú pokračovať aktivity ústavu v tejto oblasti. Pod názvom Dostatok vody a potravín pripravilo VÚVH na ďalší deň, 24.marca, už 17. ročník celoslovenskej konferencie pre odborníkov na vodné hospodárstvo, ktorá bude v Banskej Bystrici.

Verejnosti svoje dvere otvorí aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), a to nielen pri príležitosti Svetového dňa vody, ale aj Svetového dňa meteorológie. V piatok, 23. marca budú dvere pre širokú verejnosť otvorené na regionálnych pracoviskách v Banskej Bystrici, Košiciach, Žiline a Poprade. V sobotu 24. marca aj na bratislavskej Kolibe, meteorologických staniciach a observatóriách v Dudinciach, Hurbanove, Lieseku, Lomnickom štíte, Štrbskom Plese, Telgárte, Tisinci a Trebišove – Milhostove.

Počasie, klíma a voda – hybná sila našej budúcnosti a Dostatok vody a potravín – tento nesie názov seminár, ktorý SHMÚ organizuje v pondelok, 26.marca v Bratislave. Premietanie filmov s tematikou vôd pre základné a stredné školy z videotéky Envirofilmu a odbornú prednášku pripravila Slovenská agentúra životného prostredia v týždni od 19. do 23.marca.

Zdroj: MŽP, Beatrice Hudáková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM