Nina Táborská Rôzne

Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí: Kde v Bratislave môžu deti nájsť pochopenie a veľakrát aj nový domov

Dnes si pripomíname Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí. Jeho cieľom je ľudí upozorniť, aké nevyhnutné je ich chrániť pred rôznymi formami násilia. Pozrite sa, kde v Bratislave môžu takéto deti nájsť nielen pochopenie, ale veľakrát aj nový domov.

Ilustračný obrázok k článku Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí: Kde v Bratislave môžu deti nájsť pochopenie a veľakrát aj nový domov
Zdroj: TASR

Týranie, šikanovanie, zlé zaobchádzanie či zneužívanie detí dnes predstavuje mimoriadne závažný problém na celom svete. V Bratislave je niekoľko občianskych združení, iniciatív a centier, ktoré sa snažia rôznymi formami chrániť a podporovať deti, ktoré sa stali obeťou fyzického či psychického týrania.

Prevencia a legislatíva chrániaca deti a obete domáceho násilia pred týraním a zneužívaním je skutočne potrebná. Dnešný deň upozorňuje na tento medzinárodný problém, zvyšuje povedomie verejnosti a vyzýva ich k úsiliu chrániť a podporovať práva dieťaťa.

Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí vyhlásila Nadácia svetového samitu žien v Ženeve a pripomína sa od roku 2000.

Pozrite sa, kde v Bratislave môžu týrané a zneužívané deti nájsť útočisko v ťažkých chvíľach alebo len získať užitočné informácie či odvahu:

Brána do života

Brána do života predstavuje občianske združenie, ktoré vzniklo na základe iniciatívy Márie Prieložnej. Krízové centrum sa nachádza v bratislavskej Petržalke, ide o vôbec jedno z prvých zariadení tohto druhu na Slovensku. Občianske združenie v roku 2006 získalo akreditáciu a zriadilo tiež Detský domov Brána do života.

Centrum Nádej

Centrum sa zameriava na obete domáceho násilia a ľudí v krízovej rozvodovej situácii, ktorí majú maloleté deti. Súčasťou je občianske združenie Pomoc ohrozeným deťom, ktoré pomáha jednak informovať verejnosti pri formovaní odmietavého postoja k násiliu, no hlavným poslaním OZ Pomoc ohrozeným deťom je zastaviť cyklus domáceho násilia prostredníctvom podporných služieb a osvety. Ročne realizuje niekoľko zaujímavých projektov, zameraných aj na priamu prácu s obeťami domáceho násilia.

Maják Nádeje

Centrum poskytuje svoje služby vo dvoch budovách, na Karpatskej a na Smrečianskej ulici v Bratislave. Súčasťou centra je niekoľko zariadení, ako krízové stredisko, domov pre osamelých rodičov, stanica opatrovateľskej služby či útulok. Pomoc poskytuje deťom, ktoré boli zneužívané, zanedbávané alebo týrané.

Labyrint

Ide o občianske združenie, ktoré sa venuje prevencii sexuálneho zneužívania dievčat a chlapcov. Pýtate sa, či je niečo takéto potrebné aj u nás? Bohužiaľ áno. Podľa Labyrintu je až 90 percent detí zneužívaných osobami z ich najbližšieho sociálneho okolia – otec, brat, nevlastný otec, strýko, učiteľ,…Varovania pred „zlým“ neznámym nestačia, účinná prevencia musí objasňovať rozličné formy prekračovania hraníc a dodávať deťom odvahu. Práve tú môžu nájsť v Labyrint-e.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM