Nina Táborská Rôzne

Svetový deň pošty: Viete, aké sú alternatívne doručenia zásielok v hlavnom meste?

Dnes si pripomíname Svetový deň pošty, najväčší sviatok všetkých poštárov. Viete aké sú alternatívy pošty a čo ponúka, ak vás nebaví čakať v dlhých radoch?

Ilustračný obrázok k článku Svetový deň pošty: Viete, aké sú alternatívne doručenia zásielok v hlavnom meste?
Zdroj: TASR

Ak vás dlhé čakanie na pošte nebaví, pri niektorých službách môžete využiť napríklad elektronickú poštu.

Ušetriť čas by vám mal napríklad elektronický podací hárok, ktorý je náhradou za papierové a dá sa využívať pri podaní domácich aj medzinárodných zásielok. Navyše si tento hárok nemusíte tlačiť. Stačí ho vyplnený odoslať do elektronického prostredia pošty. Keď dostanete potvrdenie prijatia podacieho hárku, môže svoje zásielky podať hneď pri priehradke automatizovanej poš­ty.

Alternatívou doručovania zásielok v rámci hlavného mesta je aj najekologickejšia a najrýchlejšia kuriérska služba Švihaj Šuhaj. Pre Bratislava24.sk priblížil fungovanie kuriérskej „pošty“ jeden zo šuhajov Šimon Krošlák.

Ekologická pošta = Švihaj Šuhaj

Cyklokuriérska spoločnosť Švihaj Šuhaj sa pýši nie len tým, že ich nezastaví počasie ani žiadna dopravná zápcha, ale tiež tým, že zaparkovať môžu všade bez dlhého hľadania miesta, že neznečisťujú ovzdušie a teda ich bicykle sú 100-percentne ekologické a v rámci mesta (vzhľadom na každodenné dopravné zápchy) aj najrýchlejšie.

V čom je vaša najväčšia výhoda?

Výhoda rozhodne je, že v rámci mesta dokážeme akýkoľvek balíček doručiť oveľa rýchlejšie a ekonomickejšie vďaka našim špeciálnym bicyklom. Naša najväčšia prednosť okrem toho, že sme 100-% ekologický, je v tom, že sme aj skutočne veľmi rýchli. Štandardne doručujeme zásielky do dvoch hodín od objednania, ale veľkú väčšinu sme schopní doručiť do hodiny alebo aj skôr.

Kto najčastejšie využíva vaše služby?

Doručujeme zásielky pre rôzne firmy a spoločnosti. Ide zväčša o dokumenty a listy, ktoré majú byť doručené hneď. Hovoríme tomu obchodná korešpondencia. Naše služby teda využíva široké spektrum ľudí. Ide buď o veľmi diferencované firmy – prekladateľské, právnické alebo napríklad aj Pražiareň kávy, alebo potom sú to ľudia ktorí chcú mať pri doručovaní aj ekologický feeling.

Fungujete len v rámci Bratislavy?

Áno, fungujeme v rámci celej Bratislavy. Ale pravdaže tým, že sa nehráme na reklamu na cyklodopravu spolupracujeme aj s autokuriérskou službou. Na bicykli sa dostane človek všade, ale pokiaľ ide o dlhšie vzdialenosti napríklad Vajnory, tak zásielku vyzdvihneme niekde v meste a čo najrýchlejšie prinesieme na miesto, kde čaká kolega na aute.

Je to stále také ekologické ak spolupracujete aj s autodopravou?

Samozrejme áno, stále je to veľmi ekologické pretože tá doprava automobilová je problematická z ekologického hľadiska najmä v centre. Keď my tovar alebo niečo odvezieme z centra von na bycikli, tak ho ušetríme jednoznačne o časť dopravy.

Od septembra 2014 Švihaj Šuhaj spustil ďalší projekt, ktorý má za pomoci špeciálnych kargobajkov, čiže nákladných bicyklov, pomôcť zásobovať pešiu zónu v Bratislave. Vyrieši sa tak hneď niekoľko zásobovacích problémov v Starom meste.

O tom, že cyklokuréri nie sú žiadni flákači svedčí aj fakt, že denne najazdí len jeden z nich od 60 do 100 kilometrov. Na prenos listov a zásielok do 20 kilogramov využívajú špeciálne ruksaky, nové kargobajky dokážu odviesť zásielky aj do približne 120 kg a trojkolka na pešiu zónu a okolie zvládne aj 250 kilogramov nákladu.

Každý deň v roku fungujú štyria šuhaji, v prípade potreby prijímajú do tímu aj brigádnikov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM