Nina Táborská Rôzne

Svetový deň modlitieb: Bratislava sa pripojí k mestám zo 180 krajín sveta modliacich sa za Bahamy

Spoznávať, modliť sa a pomáhať - také je heslo ekumenického Svetového dňa modlitieb, ktorý sa slávi každý rok v prvý marcový piatok a teraz pripadá na 6. marca. Organizujú ho kresťanské ženy vždy z inej krajiny pre všetkých kresťanov - mužov, ženy, deti a mládež.

Ilustračný obrázok k článku Svetový deň modlitieb: Bratislava sa pripojí k mestám zo 180 krajín sveta modliacich sa za Bahamy
Zdroj: TASR

Tento raz témy modlitieb pripravili kresťanské ženy z desiatich denominácií na Bahamách. Stalo sa tradíciou, že kresťania z rôznych cirkví sa spoločne modlia za krajinu, ktorej ženy pripravili v ten-ktorý rok program modlitieb. V úvode bohoslužieb sa prítomní veriaci zoznámia s touto krajinou, so životom jej obyvateľov a problémami, s ktorými zápasia. V kostoloch zvyknú premietať diapozitívy a konajú sa finančné zbierky na podporu projektov v danej krajine.

Ženy z Bahám zvolili pre tento rok ako motto SDM úryvok z evanjelia: „Ježiš im povedal: Uvedomujete si, čo som vám urobil?“ Tematicky je zameraný na Ježišovu radikálnu lásku k ľuďom. Tá sa prejavila umývaním nôh učeníkom a je pre všetkých stále aktuálnou výzvou. Informácie poskytli členky Slovenského výboru SDM A. Kerekrétiová a K. Halačiová.

Prečítajte si tiež: V Bratislave sa koná medzinárodné podujatie, kde rokujú právni poradcovia európskych biskupských konferencií

Pri príležitosti slávenia SDM 2015 vydali na Bahamách tri krásne poštové známky s tematikou tohtoročnej bohoslužby, ktoré uvedú do obehu 6. marca. Bohoslužby SDM sa budú konať na všetkých hlavných ostrovoch Bahám v kostoloch a na školách za účasti významných osobností verejného a politického života, informovala Aurélia Kerekrétiová zo Slovenského výboru SDM.

V Bratislave sa v piatok 6. marca 2015 o 17.00 ho­dine bude konať ekumenická bohoslužba v chráme Reformovanej kresťanskej cirkvi na Námestí SNP za účastí veriacich katolíckej, evanjelickej, reformovanej cirkvi, Bratskej jednoty baptistov a ďalších cirkví.

V nedeľu 8. marca večer o 19.30 hodine sa budú spoločne modliť katolíci a evanjelici v rímskokatolíckom kostole Sedembolestnej Panny Márie na Betliarskej ulici v Bratislave-Petržalke. Stretnutie organizujú v spolupráci s evanjelickým kostolom sv. Trojice v Petržalke a modlitebné večery sa striedavo konajú jeden rok v evanjelickom a druhý rok v rímskokatolíckom kostole.

Vo štvrtok 12. marca o 18.45 hodine sa bude konať ekumenická bohoslužba aj v rímskokatolíckom kostole Svätého Ducha v Devínskej Novej Vsi pri Bratislave. Ekumenické modlitby a bohoslužby sa 6. marca alebo dňoch blízkych tomuto dátumu uskutočnia v mnohých kostoloch na Slovensku.

Svetový deň modlitieb

Prvý marcový piatok sa v roku 1884 v USA začal sláviť Svetový deň modlitieb z iniciatívy kresťanských žien. Cieľom bolo združovať ženy rôznych rás, kultúr a tradícií a rozširovať ich povedomie o iných krajinách a kultúrach a modliť sa za ne. V súčasnosti sa SDM slávi v 180 krajinách sve­ta.

V roku 2014 boli modlitby SDM venované obyvateľom Egypta a v budúcom roku 2016 sa kresťania budú modliť za Kubu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM