Rôzne

Svetoví lídri v Bratislave: David Cameron hovoril o hrozbe Islamského štátu a radikalizácii muslimov

Do Bratislavy prileteli britský premiér David Cameron, francúzsky prezident Francois Hollande, lídri krajín Vyšehradskej štvorky, predstavitelia NATO a množstvo bezpečnostných expertov. Dôvodom je renomovaná konferencia GLOBSEC. Prinášame vám to najzaujímavejšie, čo na nej odznelo.

Ilustračný obrázok k článku Svetoví lídri v Bratislave: David Cameron hovoril o hrozbe Islamského štátu a radikalizácii muslimov
Zdroj: TASR

Žijeme v časoch, keď Európa čelí obrovským výzvam, ktorými sú terorizmus podporovaný Islamským štátom, Ruskom podporovaná agresia na Ukrajine, keď sa Rusko pokúša prekresliť hranice Európy, ako aj kombinácia zlyhávajúcich štátov a kriminálnych gangov v severnej Afrike, ktorá vyháňa tisíce ľudí zo svojich domovov, povedal na úvod svojho vystúpenia na konferencii GLOBSEC v Bratislave britský premiér David Cameron.

V ďalšej časti svojho prejavu spomenul úlohu Británie, ktorá spolu s ďalšími európskymi krajinami zaisťuje bezpečnosť vzdušného priestoru pobaltských štátov, zabezpečuje výcvik pre ukrajinských vojakov a ktorej vzdušné sily podnikajú druhý najväčší počet leteckých útokov na pozície Islamského štátu (IS) v Iraku.

Muslimovia sa radikalizujú

V ďalšej časti svojho vystúpenia sa britský premiér venoval hrozbe, ktorú pre svet predstavuje IS. Na jeho nebezpečenstvo poukázal Cameron na dvoch príkladoch z Británie. Prvým je prípad 17-ročného chlapca, ktorý spáchal samovražedný útok v Iraku, druhým sú tri sestry, ktoré v Británii opustili svojich manželov a s deviatimi malými deťmi pravdepodobne vycestovali do Sýrie.

Britský premiér ďalej uviedol, že tí, ktorí veria, že demokracia je zlá, že ženy sú menejcenné a náboženské doktríny sú nadradené právnemu štátu, zdieľajú ideológiu islamského extrémizmu.

„Sú ľudia, ktorí zastávajú niektoré z týchto názorov, aj keď nejdú až tak ďaleko, aby otvorene obhajovali násilie, ale niektoré z týchto predsudkov zdieľajú, čím dodávajú váhu rétorike islamistov a ostatným moslimom hovoria ‚ste súčasťou toho všetkého,‘“ povedal na GLOBSEC-u Cameron a dodal, že takéto postoje pomáhajú v mladých ľuďoch premeniť tlejúce predsudky na vražedné odhodlanie, pričom za hlavnú príčinu všetkých kríz súčasného sveta – od Ukrajiny po Blízky východ – označil zlyhávajúce vlády, ktoré nedokážu vo svojich krajinách zabezpečiť stabilitu.

Slovensko a Británia zhodne proti kvótam

Na bilaterálnych rokovaniach sa s D. Cameronom stretli v Bratislave aj slovenský a český premiér. Robert Fico dnes na spoločnom rokovaní so svojím britským partnerom Davidom Cameronom v Bratislave privítal diskusiu o reforme Európskej únie. „Považujem ju za veľmi správnu,“ uviedol po stretnutí. Ako podčiarkol, hoci je Slovensko malá krajina, ktorá využíva výhody z hlbšej integrácie Európskej únie, má plné pochopenie pre postoje Veľkej Británie. „Hovoril som o potrebe dohody v rámci 28 členských štátov únie, aby nedošlo iba k bilaterálnym dohodám medzi špičkou únie a Veľkou Britániou,“ ozrejmil Fico.

V prípade problematiky migrácie zo severnej Afriky do Európy sa premiéri zhodli na tom, že povinné kvóty nie sú riešením. Podľa Fica by to mali byť predovšetkým dobrovoľné schémy, ktoré členské krajiny ponúknu na riešenie tohto problému. Slovensko okrem toho tvrdí, že je potrebné sa sústrediť na zóny, kde vzniká problém migrácie.

Migrácia patrila i medzi témy rozhovoru českého premiéra Bohuslava Sobotku s jeho britským kolegom Davidom Cameronom. Sobotka deklaroval blízke postoje s Britániou, čo sa týka migrácie do Európy. „Cameron potvrdil, že kvóty nie sú riešením príčin existujúcej krízy a čím viac času budeme tráviť debatou o kvótach, o to menej času nám zostane na diskusiu o opatreniach, ktoré môžu pomôcť migračnú vlnu zastaviť,“ uviedol dnes pred novinármi.

Rovnako sa zhodli na potrebe stabilizovať situáciu v Líbyi a zaistiť, aby migranti, ktorí prídu do Európy a nezískajú azyl, sa vracali späť do krajín pôvodu. „Je to pravdepodobne jediný systém, ktorý je schopný v nejakom čase rozrušiť migračný tok a znížiť atraktivitu Európy. Toto by mohlo na rozdiel od kvót z dlhodobého hľadiska migračnú krízu vyriešiť,“ dodal Sobotka.

Lajčák pochválil ukrajinskú vládu

Situácia v medzinárodnom priestore sa za posledný rok zhoršila. No krízy boli užitočné aj v tom, že otriasli sebaklamom, v ktorom sme žili. Vo svojom úvodnom príhovore na medzinárodnom bezpečnostnom fóre GLOBSEC to uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

„Veľa záležitostí v medzinárodnej agende išlo od zlého k horšiemu,“ povedal Lajčák na úvod. Krízy okolo nás podľa jeho slov poukázali aj na to, že sme sa často zamerali na riešenie svojich vnútorných problémov, ktoré sú v porovnaní s okolím malé. „Musíme mať realistické plány, realistické očakávania,“ vyzval Lajčák.

Šéf rezortu diplomacie venoval časť svojho príhovoru aj kríze na Ukrajine. „Minulý rok, keď som hovoril o Ukrajine, hovoril som o novom druhu nestability hneď za naším chrbtom. Dnes vieme, že nestabilita sa tu nanešťastie usadila a nezdá sa, že by bola na odchode,“ priblížil. Ako dodal, problematické sú aj vzťahy s Ruskom, ale neexistuje vyriešenie tohto problému bez Ruska. „Ukrajina má dnes najviac proreformnú vládu, ale existuje veľa ľudí vonku aj vnútri krajiny, ktorí by boli radi, keby tento reformný plán zlyhal,“ dodal.

Kaliňák: Kvóty podporia prevádzačov

Kvóty na migrantov dávajú prevádzačom zelenú, doviezť do EÚ za peniaze všetkých, ktorých môžu. Kvóty preto neriešia problém a treba sa zamerať na riešenia v krajinách, z ktorých migranti odchádzajú. Uviedol to dnes minister vnútra Robert Kaliňák po rokovaní s bývalým americkým ministrom pre vnútornú bezpečnosť Michaelom Chertoffom.

„Akékoľvek kvóty nie sú o tom, či im chcete dať povolenie, alebo nechcete. Ale o tom, že dáte zelenú prevádzačom, aby doniesli všetkých, ktorých môžu za peniaze previesť do EÚ. To je nebezpečné,“ povedal dnes Kaliňák na tlačovej konferencii v rámci medzinárodného bezpečnostného fóra GLOBSEC, ktoré sa koná v bratislavskom hoteli Kempinski. Šéf rezortu vnútra upozornil, že Európa rezignovala na ochranu svojej južnej hranice a nerieši korene problému. "Musíme zakročiť tam, odkiaľ tá vlna prichádza. Lebo odchádzajú len tí, ktorí majú na to, aby zaplatili tých prevádzačov a tí chudobní tam zostávajú, tí nás už netrápia?“ zdôraznil Kaliňák.

Minister upozornil, že Európa nevie zvládnuť veľkú migračnú vlnu. Podľa jeho slov 40.000 migrantov, ktorých plánuje Európa prerozdeliť, je iba začiatok, čo potvrdzujú aj politici z iných krajín. „Kde plánujeme skončiť?“ opýtal sa.

Predmetom diskusií islamský extrémizmus a Moskva

Bratislava sa od včera stala na tri dni centrom debát na aktuálne celosvetové otázky. Na jubilejnom 10. ročníku medzinárodného bezpečnostného fóra GLOBSEC sa preberá ukrajinská kríza, s tým súvisiace kroky Moskvy a európska politika voči nej, budúcoročný summit NATO vo Varšave, obrana, energetická a kybernetická bezpečnosť, Islamský štát a vzostup islamského extrémizmu.

Na konferencii v jednom z bratislavských hotelov sa účastní tisícka hostí z viac ako 70 krajín sveta. Medzi nimi budú prezidenti Slovenska, Poľska, Chorvátska, Gruzínska, Estónska či Macedónska, ministri zahraničných vecí, obrany, predstavitelia EÚ a NATO.

GLOBSEC konferencia
18
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM