Rôzne

Súvislá diaľnica medzi Bratislavou a Košicami je nadohľad. Má to však jeden "háčik"

Z Bratislavy do Košíc po diaľnici prejdeme zrejme skôr, ako sa všeobecne očakáva. Smutnou správou však je, že to nebude po slovenských cestách.

Ilustračný obrázok k článku Súvislá diaľnica medzi Bratislavou a Košicami je nadohľad. Má to však jeden "háčik"
Zdroj: TASR

Na tému slovenských diaľnic by sa zrejme dali vymýšľať už aj vtipy. Taká diaľnica D1 z Bratislavy do Košíc mala byť dokončená už v roku 2010. Zatiaľ čo vláda svoje sľuby stále posúva, nám neostáva nič iné, len veriť a čakať.

Prepojenie cez Maďarsko

Teraz však svitá na lepšie časy. Podľa všetkého sa dočkáme diaľničného prepojenia dvoch najväčších slovenských miest oveľa skôr, ako sa všeobecne predpokladá. Treba však podotknúť, že to bude s výraznou pomocou našich južných susedov.

Maďarsku totiž stačí dokončiť dva krátke úseky v nenáročnom teréne a Bratislavu s Košicami konečne spojí súvislá diaľnica. Konkrétne ide o rozšírenie kratučkej M15 na dva krát dva pruhy a dobudovanie chýbajúcich 60 kilometrov M30 z Miškovca na slovenskú hranicu.

„Na prvej trase sa už stavia, na druhej sa blíži vyhlásenie tendra na výstavbu, ktorú sľubujú dokončiť do roku 2022. A ešte ako bonus plánujú severozápadný obchvat Budapešti, ktorý môže cestu skrátiť o ďalších 35 kilometrov,“ informoval o tom na svojom blogu politológ a ekonóm Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Zsolt Gál.

Kedy sa dočkáme slovenského súvislého diaľničného prepojenia západu s východom je zatiaľ odvážne predpovedať. Podľa posledných správ by to mohol byť rok 2027. Jedným z najväčších súčasných problémov je úsek Turany – Hubová, ktorý sa podľa diaľničiarov začne na novej trase stavať najskôr až v rokoch 2020 až 2022 s tým, že výstavba potrvá zhruba 5,5 roka.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM