Rôzne Samospráva

Súťaž na prenájom skeletu bývalej reštaurácie Snežienka Nové Mesto zatiaľ nevyhlásilo

Kedysi obľúbená reštaurácia na Železnej studničke, dnes rozpadávajúca sa ruina. Výletná reštaurácia Snežienka chátra už od 90. rokov.

Ilustračný obrázok k článku Súťaž na prenájom skeletu bývalej reštaurácie Snežienka Nové Mesto zatiaľ nevyhlásilo
12
Galéria
Zdroj: Zachráňme Snežienku Facebook

Verejnú obchodnú súťaž na prenájom skeletu bývalej reštaurácie Snežienka Nové Mesto zatiaľ nevyhlásilo. V utorok (14. 2.) sa novomestskí poslanci zaoberali návrhom na vyhlásenie obchodnej verejnej súťaže na prenájom a rekonštrukciu Snežienky.

Čo bude so skeletom?

Novomestské zastupiteľstvo schválilo pozmeňovaní návrh, ktorý predložil poslanec Martin Vlačiky (Klub nezávislých poslancov). Žiada v ňom starostu, aby poveril riaditeľa EKO-podniku VPS Roberta Molnára preskúmaním možnosti oddeliť dolnú stanicu lanovky na Kamzík od zanedbaného a zdevastovaného skeletu Snežienky. Poslanci taktiež žiadajú, aby starosta vytvoril pracovnú skupinu, ktorá pripraví podmienky obnovy Snežienky.

Nové Mesto plánovalo prenajať budovu Snežienky súkromnej spoločnosti, na základe čoho vznikli obavy, že tu vyrastú byty, apartmány či hotel. Už v roku 2006 dostala spoločnosť SNOWDROP s. r. o. objekt do prenájmu na 99 rokov. Plány spoločnosti vybudovať zo skeletu luxusný hotel so šiestimi poschodiami, wellness a reštauráciu nevyšli.

Tento podnikateľský zámer mohol priniesť nároky na zvýšenú dopravu vzniknutú so zásobovaním, parkovaním áut ubytovaných, sieťami a podobne. Proti týmto zámerom sa ohradila nielen samospráva, Mestské lesy, ale aj miestni obyvatelia, ochranári, poslanci a občania v petícii. Po čase bol zámer spoločnosti ukončený a priestor sa v roku 2014 vrátil do správy a majetku mestskej časti Bratislava-Nové Mesto.

Kaviareň s terasou

Na januárovom zasadnutí miestnej rady schválili novomestskí poslanci zámer pre vypísanie obchodnej verejnej súťaže na prenájom bývalej kaviarne a reštaurácie Snežienka.

Zámerom prenájmu objektu je snaha o obnovu funkcie a prevádzky reštaurácie, prípadne inej vhodne zvolenej formy stravovacieho zariadenia, po predchádzajúcej sanácii a dostavbe zdevastovaného objektu obchodnou verejnou súťažou vybraným nájomcom,“ píše sa v Návrhu na schválenie zámeru na vyhlásenie Obchodnej verejnej súťaže na prenájom stavby reštaurácie Snežienka.

Nové Mesto má záujem zo schátraného objektu vytvoriť záhradnú výletnú kaviareň, reštauráciu do maximálnej hmoty pôvodnej Snežienky. "V rámci našej, mojej, aktivity navrhujem rekonštrukciu do maximálneho objemu stavby – v pôvodnej veľkosti Snežienky. Samozrejme, môj osobný návrh je, že rekonštruovaný objekt môže byť len prízemný, tzn. napr. len výletná záhradná kaviareň s terasou. Činnosť požičovne športových potrieb, škola, denné tábory – to všetko sú naše návrhy, ktoré si predstavujeme od prvého momentu našej aktivity záchrany na všetkých fórach – zastupiteľstvá, blogy, sociálne siete, komisie MZ, Miestna rada MZ, TV diskusie, vyjadrenia do médií, komunikácia s verejnosťou…,“ povedal začiatkom februára pre Bratislava24.sk Libor Gašpierik, predseda Občianskeho združenia Novomestský okrášľovací spolok.

Aktivisti sú za zbúranie

Aktivisti a ochranári navrhujú zbúranie skeletu a vysadenie stromov alebo vybudovanie menšej stavby, ktorá by mohla slúžiť ako požičovňa športových potrieb, škola v prírode či menší bufet. Iniciatíva Naše Karpaty poslancom navrhla, aby bola ruina zbúraná a aby sa v spolupráci s Mestskými lesmi, ochranármi, občianskymi aktivistami začalo hľadať najlepšie využitie priestoru.

Proti bufetu alebo malej reštaurácii nič nemáme, avšak lokalita okolitých Drieňovských lúk, dostupnosť z Kamzíka aj Partizánskej lúky, pekné okolité prírodné prostredie, je ideálny potenciál pre sofistikovanejšie riešenie ako výstavbu veľkej reštaurácie. Mestským lesom chýba kvalitnejší priestor na vzdelávanie detí z bratislavských škôl ako aj priestor pre odprezentovanie archívnych materiálov o technických pamiatkach Hornej Mlynskej doliny,“ napísal vo svojom blogu Jakub Mrva, člen Iniciatívy Naše Karpaty s tým, že ako občianske združenie budú presadzovať zbúranie skeletu.

Zlý technický stav

Skelet bývalej reštaurácie Snežienka je vo veľmi zlom technickom stave. Objekt spravuje novomestský EKO – podnik verejnoprospešných služieb (VPS). Sanácia objektu by mestskú časť Nové Mesto vyšla do 700-tisíc eur vrátane DPH a asanácia by podľa odhadov stála 180-tisíc eur vrátane DPH.

Snežienka
3
Galéria
Zdroj: Zachráňme Snežienku Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM