Rôzne

Súťaž môže podľa Remišovej priniesť ešte drahšiu kompu cez Dunaj

Podľa Remišovej bude drahšia kompa cez Dunaj. Vodohospodárska výstavba sa voči vyjadreniam poslankyne ohradila. Tvrdí, že šíri poplašné správy.

Ilustračný obrázok k článku Súťaž môže podľa Remišovej priniesť ešte drahšiu kompu cez Dunaj
Zdroj: TASR

Tender na prevádzkovateľa kompy cez Dunaj, ktorý vypísala Vodohospodárska výstavba (VV), podľa opozičnej poslankyne Veroniky Remišovej úspory neprinesie, naopak, môže zdražieť. Obáva sa, že „predražená“ prevádzka kompy tak ani po novej súťaži neskončí. Štátny podnik s jej kritikou nesúhlasí, vraj šíri poplašné správy.

Prevádzka kompy

Remišová považuje za nepochopiteľné, že predpokladaná hodnota zákazky je o 165-tisíc eur ročne vyššia ako súčasná prevádzka kompy, ktorú považuje za mimoriadne predraženú. Minister životného prostredia László Sólymos by mal podľa nej vysvetliť, prečo je hodnota zákazky stanovená na vyše 1,9 milióna eur s DPH za rok (8,3 milióna eur bez DPH na 60 mesiacov).

Mám podozrenie, že nové verejné obstarávanie zas vyhrá tá istá firma a v skutočnosti sa oproti súčasnému stavu nič neušetrí,“ povedala Remišová. Poukázala, že keď kompu v minulosti prevádzkoval Slovenský vodohospodársky podnik, ročné náklady boli necelého pol milióna eur. Súkromnému prepravcovi platí v súčasnosti štát viac o 1,3 milióna eur, doplnila.

Vodohospodárska výstavba sa voči vyjadreniam poslankyne ohradila. Pani Remišová v súvislosti s novým tendrom šíri poplašné správy a zavádza verejnosť, sme presvedčení, že po vyhodnotení súťaže svoje vyjadrenia prehodnotí a uvedie ich na správnu mieru. VV, š. p., garantuje občanom SR, že cieľom novej súťaže je zabezpečenie nižšej ceny a vyššieho komfortu obyvateľov dotknutých obcí,“ napísal štátny podnik vo svojom stanovisku.

Ministerstvo nezasahuje

Vodohospodári nerozumejú, z akých čísiel Remišová vychádza. „Porovnáva nezáväznú predpokladanú sumu so sumou vysúťaženou. Uvedených 8,3 milióna je menej ako tretina z 25 miliónov. Ani náhodou nie je suma o 200-tisíc vyššia. Nezaoberá sa skutočnosťou, že sa o tretinu zvýšila kapacita kompy a zlepšili technické parametre,“ reagovala VV.

Ministerstvo životného prostredia podľa svojho hovorcu Tomáša Ferenčáka do priebehu medzinárodného tendra nezasahuje. Envirorezort má len dve požiadavky. Aby verejné obstarávanie prebehlo otvorene, transparentne, aby bola verejnosť v najväčšej miere informovaná. Druhá podmienka je, aby výsledok verejného obstarávania rešpektoval novú dopravnú situáciu a umožnil nové technické riešenie dopravnej situácie na Žitnom ostrove. Teda také, ktoré nebude závislé od poveternostných podmienok,“ zhrnul.

Fungovanie kompy na Vodnom diele Gabčíkovo medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica v súčasnosti zabezpečuje firma Ponton City. Pre zmluvu z roku 2015 opozícia za minulej vlády odvolávala šéfa envirorezortu. V prípade úspešnej súťaže má zaniknúť, aj keď sa pôvodne uzavrela na 15 rokov. Tender prináša oproti súčasnému nastaveniu zmluvy viaceré zmeny. Po novom sa má zmluva uzatvoriť na päť rokov a vysúťažená cena má byť komplexná.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM