Andrea Mesarčíková Rôzne

Súrodenci, ktorí žijú v rôznych domovoch, sa stretnú v tábore

Súrodenci, ktorí sú umiestnení v rôznych detských domovoch, sa aj tento rok budú môcť stretnúť v táboroch organizovaných spoločnosťou Úsmev ako dar (ÚaD).

Prvý tábor sa uskutoční 26. júla až 1. augusta v bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica. Ďalší súrodenci sa zase stretnú od 9. do 14. augusta v obci Nemecká.
„Táborov sa zúčastňujú deti z detských domovov, ktoré nemajú počas leta kam ísť. Nemôžu stráviť leto u svojich biologických rodičov či u príbuzných a nemajú ani priateľskú rodinu, u ktorej by prežili prázdniny. V našich táboroch im leto spríjemnia ľudia, ku ktorým majú blízko, a to dobrovoľníci, ktorí ich v domovoch navštevujú počas celého roka,“ povedala manažérka ÚaD Mária Periová. V táboroch sa deti môžu oboznámiť s možnosťami vhodného využitia voľného času, podporuje sa tu i rozvoj ich sebavedomia aj základných komunikačných a sociálnych zručností.
Úsmev ako dar organizuje letné tábory a výlety pre deti z detských domovov už viac ako 20 rokov, v súčasnosti sa snaží organizovať aj tábory pre deti z profesionálnych a náhradných rodín. Ich cieľom je predovšetkým umožniť rodičom oddych a dať im priestor podeliť sa o skúsenosti s inými rodičmi a najmä s odborníkmi. Tento rok by sa malo táborov zúčastniť takmer 700 detí z domovov a náhradných rodín.
Tábory pre náhradné rodiny sa organizujú v Piešťanoch, Bratislave, vo Vysokých Tatrách, v Drienici a v Kopytovskej doline neďaleko Prešova. Jeden z nich sa už tradične koná v Látkach pri Banskej Bystrici (2.-7. augusta). „Program je zameraný na získanie rodičovských zručností pri riešení výchovných problémov detí v rodinách. Súčasťou pobytu sú individuálne aj spoločné konzultácie s odborníkmi,“ povedala psychologička Eva Bendíková, ktorá tábor vedie. Počas programu pre rodičov sa deťom v táboroch venujú animátori, a to s programom zacieleným najmä na získavanie pozitívneho sebavedomia, ktoré týmto deťom chýba.
TASR informácie poskytla manažérka pre PR a média ÚaD Andrea Hajdúchová.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM