Nina Táborská Správy

Súhrn spravodajstva: Bratislava dnes žila týmito udalosťami

Pozrite sa na prehľad udalostí v hlavnom meste 16.decembra 2015.

Ilustračný obrázok k článku Súhrn spravodajstva: Bratislava dnes žila týmito udalosťami
Zdroj: Dnes24.sk

Témy, ktoré vás zaujali najviac:

Najočakávanejšia stavba sa stala realitou. Bratislavská samospráva v roku 2013 pristúpila k realizácii jedného zo strategických dopravných projektov, ktorého realizácia so sebou niesla niekoľko komplikácií a následných predlžovaní termínov dokončenia. Dnes o pol noci boli však úspešne ukončené stavebné práce a most čaká na kolaudáciu.

Zdravý rozum ani v komunálnej politike často nezvíťazí. Poslanci ružinovského zastupiteľstva totiž najprv neodsúhlasili predĺženie nájmu pre materské centrum Hojdana, ktoré v Ružinove pôsobí už štrnásť rokov a vzniklo ako prvé v Bratislave. Nakoniec majú nájom schválený ledva na jeden rok.

Zbieraním podpisov sa dnes začala petícia za uľahčenie dopravy seniorov nad 70 rokov v Bratislavskej integrovanej doprave. Iniciátorom je Milan Ftáčnik a k petícii sa hlási aj krajská organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska. Podpisová akcia bude trvať do februára 2016.

Zhrnutie dňa:

  • Ústav pamäti národa dnes zverejnil organizačnú a personálnu štruktúru Správy Štátnej bezpečnosti Bratislava v rokoch 1971–1974. Celkovo ide o 673 príslušníkov, z nich je 100 mien úplne nových, doteraz nezverejnených. Podľa predsedu Správnej rady ÚPN Ondreja Krajňáka príslušníci ŠtB z tohto obdobia nesú priamu zodpovednosť za potláčanie ľudských práv, občianskych a náboženských slobôd na území Bratislavského kra­ja.
  • Do kšeftovania s liekmi bolo v Národnom onkologickom ústave v Bratislave zapojených šesť ľudí pracujúcich na Úseku prípravy cytostatík. Polícia, na ktorú sa obrátil riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský, ich obvinila z krádeže a navrhla väzobné stíhanie. So všetkými ústav okamžite rozviazal pracovný pomer. Podľa Dolinského k ohrozeniu pacientov nedošlo. „Doterajšie vyšetrovanie tieto skutočnosti nepotvrdilo,“ povedal dnes na brífingu. Ohrozené nemá byť ani fungovanie uvedeného pracoviska.
  • Na Okresnom súde Bratislava I pokračovalo dnes pojednávanie v prípade prípravy vraždy a samotnej vraždy Petra Čongrádyho považovaného za jedného z bratislavských bossov skupiny sýkorovcov. Pred súdom dnes vypovedal svedok Peter Kopera. Podľa jeho slov sa na vražde osobne zúčastnil a Čongrádyho ochrankára postrelil do nohy. S prokurátorom sa v minulosti dohodol na treste vo výške 14 rokov a deväť mesiacov. V procese s ďalšími obvinenými v tejto veci tak už vystupuje ako svedok. Súd odročil pojednávanie na štvrtok 17. decembra.
  • V meste Pezinok plánujú výstavbu záchytného parkoviska pre individuálnu automobilovú dopravu. Má vyrásť v blízkosti tunajšej železničnej stanice s cieľom motivovať ľudí, aby v rámci cestovania do Bratislavy ľudia preferovali železničnú dopravu pred individuálnou automobilovou.
  • Vysoká škola Goethe Uni v Bratislave prišla o oprávnenie pôsobiť ako súkromná vysoká škola. Ministerstvo školstva totiž navrhlo vláde, aby sa škole odňal štátny súhlas. Tento návrh na dnešnom rokovaní vláda odobrila.
  • V Mestskej časti Bratislava Jarovce pracujú súčasne na vybudovaní dvoch cyklochodníkov, pričom jeden z nich bude spájať Jarovce a Rusovce a druhý má viesť z Jaroviec na Dunajskú hrádzu. Potvrdil to vicestarosta a poslanec miestneho zastupiteľstva Jozef Uhler.
  • Hlavné mesto Bratislava dostane na zabezpečenie príprav predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie 15 miliónov eur. Rozhodla o tom dnes vláda. Peniaze pôjdu zo zdrojov vybraných právnických osôb so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu, ako je Tipos, Slovenská záručná a rozvojová banka, Slovenská elektrizačná prenosová sústava, spoločnosť Slovenská konsolidačná, Eximbanka SR, Slovenská pošta, Transpetrol a Slovenský plynárenský priemysel.

Zdroj: Tasr/ Dnes24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM