Správy

Súd oslobodil Bratislavčana, ktorý mal útočiť na ženy močom a exkrementmi

Fekálneho fantóma Martina M., ktorý bol ešte v roku 2015 obvinený z napádania žien na ulici výkalmi, dnes okresný súd oslobodil.

Ilustračný obrázok k článku Súd oslobodil Bratislavčana, ktorý mal útočiť na ženy močom a exkrementmi
Zdroj: TASR

Okresný súd Bratislava IV dnes oslobodil Martina M. obžalovaného z piatich myzofilných útokov močom či exkrementmi, ktoré sa odohrali v roku 2015 v Bratislave.

Prípad ešte neskončil

Prokuratúre sa pred súdom nepodarilo preukázať, že obžalovaný spáchal sexuálne útoky. Proti rozsudku sa na mieste odvolala. Verdikt preto nie je právoplatný a prípad sa posunie pred odvolací súd.

Samosudca Ivan Alman konštatoval rozsiahle nedostatky v práci orgánov činných v trestnom konaní. Vinu Martina M. nedokázali na súde jednoznačne potvrdiť žiadnym dôkazom. Prokuratúra postavila obžalobu na výpovedi šiestich napadnutých žien a priznaní obžalovaného, ktoré urobil počas vyšetrovania. Pred súdom však spáchanie útokov poprel.

Rozpory vo výpovediach

Za veľmi podstatné považoval sudca závery znalcov, ktorí u Martina M. nezistili žiadnu sexuálnu deviáciu ani úchylku. Zároveň však skonštatovali, že takéhoto konania sa mohol dopustiť len človek, ktorý trpí sexuálnou úchylkou a deviáciou.

Na dva z piatich žalovaných sexuálnych útokov mal Martin M. alibi, ktoré sa prokuratúre nepodarilo pred súdom spochybniť. Sudca upozornil aj na rozpory vo výpovediach napadnutých žien, ktoré popisovali páchateľa rôzne.

„Obžalovaný mal v čase skutkov úplne iný výzor, ako popisovali poškodené,“ skonštatoval Alman. Vylúčil, že by si napadnuté ženy aj napriek šoku nezapamätali výrazné čierne fúzy a hipsterskú briadku, ktorú nosil. Sudca pritom upozornil, že opis páchateľa podaný napadnutými ženami, ako aj policajný portrét sa hodí na Dušana Seligu, ktorý bol za iné podobné útoky spáchané na území Bratislavy právoplatne odsúdený.

Znehodnotili dôkazy

Sudca polícii a prokuratúre vytkol, že svojou nečinnosťou znehodnotili jediný priamy usvedčujúci dôkaz z miesta činu – vzorky moču a fekálií. Uspokojili sa s vyjadrením Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru, že nevykonáva vyhodnocovanie DNA z takýchto biologických stôp. Podľa Almana však iné ústavy, inštitúcie a znalci boli schopné DNA vyhodnotiť.

„Čiastočne som spokojný, ale som naštvaný a doživotne poznačený z toho, čo sa tu deje. To nie je normálne,“ reagoval neprávoplatne oslobodený Martin M. Počas záverečnej reči uviedol, že sa od začiatku cítil byť nevinný a že je "znechutený“ z orgánov činných v trestnom konaní a práce prokurátora.

Páchateľ útokov, ktoré sa odohrali v Bratislave v roku 2015, pristupoval k ženám zväčša zozadu a natieral ich fekáliami, prípadne na ne močil. Martina M. zadržali 23. novembra 2015 na zástavke električky v bratislavskej Karlovej Vsi. Pri zadržaní bol zašpinený od fekálií a pod vplyvom alkoholu. Prokurátor ho obžaloval z trestného činu pokračujúceho výtržníctva v piatich prípadoch útokov.

Polícia
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM