Alexandra Húsková Rôzne

Súčasťou novostavby v Karlovej Vsi budú aj hniezda pre netopiere a dážďovníky

Pri výstavbe centra pre telesne postihnutých Imobilio, ktorá prebieha na Dlhých dieloch v Bratislave, nezabudli ani na dážďovníky obyčajné či netopiere.

Ilustračný obrázok k článku Súčasťou novostavby v Karlovej Vsi budú aj hniezda pre netopiere a dážďovníky

Populáciu dážďovníkov sa v mestskom prostredí rozhodli podporiť v spolupráci s Bratislavským regionálnym ochranárskym združením (BROZ) a dobrovoľníkmi výrobou búdok, ktoré budú následne osadené na budovu už v procese jej stavby.

„Ľudia v Imobiliu tak budú mať o komáre postarané,“ skonštatovala Andrea Froncová z BROZ. Dážďovníky a netopiere sú totiž najlepšími prirodzenými regulátormi hmyzu, keďže jeden kŕmiaci pár dážďovníkov uloví denne až 20.000 a jeden netopier až 3000 komárov.

Podľa Froncovej je to prvý prípad takejto novostavby na Slovensku, ktorá počíta s dážďovníkmi.

Členovia BROZ dlhodobo podporujú populácie dážďovníkov a netopierov a zastrešujú inštalácie pre nich vhodných búdok. Tie sa často inštalujú počas zatepľovania ako kompenzácia stratených hniezdnych biotopov týchto druhov.

„V mnohých prípadoch zasahujeme až v čase realizácie stavieb. Avšak toto je unikát, myslieť na tieto živočíchy dopredu a osádzať búdky priamo na novostavbu,“ podotkla Froncová s tým, že je väčšia potreba takýchto projektov.

Populácia dažďovníkov podľa ochranárov v slovenských mestách klesla za posledných desať rokov o 50 percent. Považujú to za alarmujúce číslo, no snažia sa to zmeniť.

Počas troch dobrovoľníckych akcií vyrobili 15 trojkomorových búdok, čo predstavuje 45 nových hniezdnych možností pre dážďovníky, a dve veľké búdky pre netopiere vhodné aj na ich prezimovanie.

Foto:Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM