Michaela Katonová Kultúra

Štylistka Zuzana Kanisová o plesovej sezóne: "Dáma na plese by mala byť v prvom rade elegantná"

Plesovú sezónu oficiálne otvoril Ples v opere. Bratislavu čaká niekoľko desiatok plesov v období fašiangov. Popredná štylistka Zuzana Kanisová, ktorá sa stará aj o šatníky známych osobností, nám priblížila, aké šaty zvoliť, aby sme sa cítili čo najlepšie a dodržali zároveň plesové pravidlá.

Ilustračný obrázok k článku Štylistka Zuzana Kanisová o plesovej sezóne: "Dáma na plese by mala byť v prvom rade elegantná"
Zdroj: TASR

Čo považujete za najdôležitejšie pri výbere plesových šiat?

Plesové šaty by mali zodpovedať osobnosti a postave nositeľky. Mali by korešpondovať s jej štýlom a dokonale sedieť. Dôležité je aj aby sa v nich dáma cítila dobre a mohla sa hýbať. Tiež treba zohľadniť o aký ples sa jedná a kde sa koná.

Existujú v plesovom odievaní trendy alebo sa skôr treba riadiť pravidlami a osobným štýlom?

Plesová móda sa nemení tak rýchlo ako konfekcia. V súčasnej dobe je ťažké hovoriť o nejakom jednom výraznom trende pretože sa nosí množstvo rôznych štýlov. Od minimalizmu až po opulentné róby. Ale práve takýto široký „módny záber“ je dobrý na to, že každá dáma si môže vybrať to, čo jej je blízke a čo jej pristane. A keď ozaj nevie aké šaty, tak nikdy nesklame jednoduchá elegantná róba v bielej, červenej alebo čiernej. Pre odvážnejšie dámy by mohol byť tento rok vhodný trend metalických materiálov (flitre, lurex…), ktorý sa v odľahčenej podobe vo veľkom vrátil.

Akým chýbam sa môžu najmä dámy vyvarovať, keď sa chystajú na ples?

Nepreháňať. Veľa šperkov, výrazné doplnky, silné líčenie, gýčové účesy – to všetko môže pokaziť celkový dojem. Veľa žien chce na plese zaujať, pôsobiť originálne a výnimočne. Snaha je to pekná, ale častokrát sa blíži skôr k maškarnému bálu. Myslím, že dáma na plese by mala byť v prvom rade elegantná a krásna.

Platí, že ak dáma ide prvýkrát na ples, mala by mať biele šaty?

Tento zvyk platí skôr v zahraničí. Nič to však nemení na tom, že biela farba na večerných šatách je skvelou voľbou, bez ohľadu na to, koľkýkrát na ples idete.

V čom sa podľa vás odlišuje oblečenie na plesoch v hlavnom meste a v iných mestách na Slovensku?

Závisí od toho o aký konkrétny ples ide. Plesy v Bratislave sú všeobecne formálnejšie s prísnejším dress codom a kladie sa väčší doraz na jeho dodržiavanie.

Môže na ples prísť dáma v koktejlkách a muž v obleku?

Súvisí to so spomínaným predpísaným dress codom plesu. Ak sa jedná o akciu „white tie“ alebo „black tie“ kde je podmienkou frak/smoking a večerná róba/dlhé šaty, tak oblek a koktejlky sú nevhodné. Platí to pre plesy v operách, divadlách, lepších reštauráciách či hoteloch. Ak sa však bavíme o plese v miestnom kultúrnom dome, tak by som tak striktná nebola.

Ktoré róby z tohtoročného Plesu v opere sa vám páčili najviac?

Pre mňa osobne boli naj – Miška Kocianová, Andrea Cocherová, Lucia Hablovičová a Silvia Lančaričová.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: To najlepšie z pätnástich ročníkov Plesu v opere

Štylistka Zuzana Kanisová o plesovej sezóne
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM