Samospráva

Stupava predstavuje návrhy revitalizácie verejných priestorov

Vďaka publikácii Verejný priestor Stupava sa môže mesto pri revitalizácii verejných priestorov oprieť o nápady študentov a pedagógov z Katedry architektúry Stavebnej fakulty STU.

Ilustračný obrázok k článku Stupava predstavuje návrhy revitalizácie verejných priestorov
4
Galéria

Stupava sa pri revitalizácii verejných priestorov môže oprieť o nápady študentov a pedagógov z Katedry architektúry Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. Ich nápady a návrhy, pretavené do komplexnej koncepcie verejného priestoru, obsahuje nová publikácia Verejný priestor Stupava.

Nápady študentov

„Naše mesto bojuje s množstvom nedostatkov a disproporcií, preto som sa rozhodol osloviť odborníkov, architektov a urbanistov, aby nám pomohli nájsť niečo, čo by pomohlo mestu a obyvateľom vyriešiť niektoré večné a zakonzervované problémy," povedal primátor Stupavy Roman Maroš.

Ako uvádzajú autori, návrhy uverejnené v knižnej publikácii sledujú hierarchizáciu a humanizáciu verejných priestorov, vychádzajú pritom z histórie a tradície mesta a regiónu. Základnou podmienkou revitalizácie súčasného stavu je podľa autorov koncepčné vyriešenie dopravy – uvoľnenie uličného priestoru od áut, hluku a smogu.

"V obnovenom priestore má dominantné miesto priestor pre peších, ktorý zatraktívňujú vhodne zvolené aktivity a doplnky vytvorené prírodnými faktormi, ako je voda, zeleň, svetlo a zvuk, zvýraznené umelecko-výtvarnými či audiovizuálnymi spôsobmi,“ uviedla jedna z autoriek koncepcie, architektka Zuzana Nádaská.

Navrhovanú krajšiu tvár vybraných lokalít mesta si mohla verejnosť pozrieť v sobotu počas podujatia Stupavské trhy v kaštieľskom parku. Zámerom projektu je podľa predstaviteľov mesta vzbudiť prezentáciou nových pohľadov a podnetných návrhov záujem o verejné priestory v Stupave.

Verejný priestor v Stupave
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM