Nikola Richterová Kultúra

Štúdio 12 predstaví novú hru o štúrovcoch. Osobnosti budú zobrazené tak, ako ich ešte nepoznáme

Prebiehajúci Rok Ľudovíta Štúra si viacerými podujatiami pripomenie aj Divadelný ústav v Bratislave. Najbližšie to bude premiéra inscenácie Misky strieborné, nádoby výborné v pondelok 2. marca o 19.00 hodine v Štúdiu 12 Divadelného ústavu a nasledujúci deň druhá premiéra.

Ilustračný obrázok k článku Štúdio 12 predstaví novú hru o štúrovcoch. Osobnosti budú zobrazené tak, ako ich ešte nepoznáme
Zdroj: TASR

Podľa textu Jany Juráňovej dramatická predloha v réžii Aleny Lelkovej ponúka pohľad na udalosti národného obrodenia očami štyroch žien úzko zviazaných s najznámejšími predstaviteľmi štúrovskej generácie.

Javiskové hrdinky Adela Ostrolúcka, Anička Jurkovičová, Marína Pišlová a Antónia Júlia Sekovičová odkrývajú svoje pozoruhodné životné osudy. V emotívnom rozprávaní im sekunduje jediný muž Ján Kalinčiak.

Hra by mala odhaliť skutočné životy významných postáv

Prostredníctvom reflexií ústredných ženských postáv sa tvorcovia hry usilujú odbúrať zaužívané kultúrne kódy i zakonzervované pravdy o štúrovcoch a odhaliť skutočný svet národných hrdinov. Nový obraz Ľudovíta Štúra, Jozefa Miloslava Hurbana či Andreja Sládkoviča vytvárajú na základe intímnych a osobných výpovedí žien, manželiek i nenaplnených lások našich národovcov.

Ženy, ktorým boli venované najromantickejšie básne, ženy, ktoré milovali a chceli byť milované, ženy stojace po boku svojich mužov v tých najťažších životných situáciách ožijú na javisku, aby povedali, ako to so štúrovskou láskou naozaj bolo. Známe osobnosti tak dostanú neznámu podobu, ktorú možno bezvýhradne prijať, ale rovnako je možné s ňou polemizovať.

Štúrovci tak, ako ich nepoznáme

Pre túto hru oslovila režisérka kmeňové herečky Divadla Astorka Korzo'90 Zuzanu Konečnú, Rebeku Polákovú a Zuzanu Porubjakovú, s ktorými rada spolupracuje, pretože vždy dokážu nájsť spoločný inscenačný jazyk. S nimi sa predstavia Danica Matušová a Ľubo Bukový. Herci vraj presvedčia, že štúrovci neboli takí, ako ich poznáme zo školských lavíc. Javiskovú scénu navrhol Juraj Poliak, kostýmy Dorota Cigánková a hudbu zložila Sisa Michalidesová.

„Dvesté výročie narodenia Ľudovíta Štúra a jeho rok sa stáva témou pre viacero sprievodných podujatí v Štúdiu 12. Návštevníci sa môžu zúčastniť na panelových diskusiách venovaných jeho životu a dielu. Od apríla si budú môcť pozrieť interaktívnu výstavu približujúcu vznik tejto inscenácie, umiestnenú vo vstupných priestoroch Štúdia 12,“ uviedol pre TASR Miroslav Švoňava z Divadelného ústavu.

/Ilustračná FOTO/

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM