Nina Táborská Hokej

Štúdia Ekonomickej univerzity: V prípade, že Slovan skončí, príde Bratislava o 4 milióny eur ročne

Ak by Slovan Bratislava ukončil svoje pôsobenie v Kontinentálnej hokejovej lige, hlavné mesto Slovenska by prišlo o štyri milióny eur ročne. Vyplýva to zo štúdie tamojšej Ekonomickej univerzity, ktorú realizovala dotazníkovým prieskumom počas 17 domácich zápasov Slovana.

Ilustračný obrázok k článku Štúdia Ekonomickej univerzity: V prípade, že Slovan skončí, príde Bratislava o 4 milióny eur ročne
Zdroj: TASR

„Podobné štúdie sa ukázali byť výborným prostriedkom zapojenia študentov a učiteľov EU v Bratislave do výskumu zaujímavého pre prax. Študenti odboru verejná správa a regionálny rozvoj realizovali samotný prieskum na zápasoch, čím nielen zažili atmosféru zápasov KHL, ale zároveň získali praktické skúsenosti s terénnym prieskumom. Veríme, že výsledky výskumu budú zaujímavé aj pre verejnosť a inšpiráciou pre lokálnych politikov a miestne firmy,“ uviedol na oficiálnom webe klubu rektor EU Rudolf Sivák.

Výskum prebiehal prostredníctvom dvoch paralelných dotazníkových prieskumov. Záznamovým dotazníkom sa zisťovala štruktúra návštevníkov. Anketári získali vyše 5300 dotazníkov, čo predstavovalo 19.130 respon­dentov. V druhom prieskume zameranom na výdavky návštevníkov sa získalo 921 dotazníkov, čo predstavuje 3327 respondentov.

Príjmy pre mesto a miestne firmy

Pôsobenie Slovana v KHL prinieslo mestu a miestnym firmám dodatočné príjmy vo výške 3,8 milióna eur, na ktorých sa návštevníci z ostatných častí Slovenska podieľali sumou 2,7 milióna eur a zahraniční hostia sumou 1,1 milióna eur.

„Na základe podobných výskumov v minulosti sme predpokladali, že usporiadanie veľkého športového podujatia v meste má pozitívne dopady aj na ekonomiku samotného mesta a regiónu. Teraz pôjde najmä o to, ako ďalej využiť potenciál účasti Slovana v KHL pre podnikateľské subjekty pôsobiace v meste, ako aj pre jeho obyvateľov,“ dodal generálny manažér Slovana Maroš Krajči.

Budúcnosť „belasých“ v KHL je neistá

Podľa ďalších informácií chodí na zápasy Slovana približne 54 percent Bratislavčanov, ďalších 16 percent z okolia, vyše 26 percent z ostatných regiónov a necelé 4 percentá predstavujú fanúšikovia zo zahraničia. Celkove minuli návštevníci v Bratislave v súvislosti so zápasom KHL na Slovane 10,3 milióna eur.

Budúcnosť „belasých“ v nadnárodnej súťaži je veľmi neistá. Prednedávnom informovala ruská tlačová agentúra TASS o ich konci po troch sezónach pre nelichotivú finančnú situáciu. Vedenie Slovana túto informáciu poprelo a na rozhodnutie o vstupe do nové ročníka KHL si stanovilo termín do 15. marca.

Podľa ďalších informácií má Slovan aj niekoľko ďalších alternatív, ktoré sa spájajú s účasťou v slovenskej či českej extralige, respektíve nadnárodnej EBEL lige.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM