Adriana Banasova Rôzne

Študenti Strednej odbornej školy na Farského dnes predviedli zabíjačku

Pofašiangovú zabíjačku dnes pripravili v areáli Strednej odbornej školy na Farského v bratislavskej Petržalke, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK.

Ilustračný obrázok k článku Študenti Strednej odbornej školy na Farského dnes predviedli zabíjačku
Zdroj: TASR

Je to už štvrtý ročník atypickej zabíjačky v zastavanom sídliskovom vnútrobloku medzi panelákmi.

„Škola sa rozhodla robiť takéto jedinečné podujatie ‚live‘ zabíjačky predovšetkým na zdokonalenie zručností budúcich mäsiarov, údenárov. Ale tiež aj pre výbornú atmosféru, ktorá spája celý študentský kolektív. Hoci by už všetci mohli byť na prázdninách, prišlo ich vyše 20. To dokazuje, že majú skutočný vzťah k svojmu remeslu. Dokonca prišli aj s hudobnými nástrojmi a pripravili pre učiteľov, spolužiakov a ďalších návštevníkov zaujímavú zmes ľudových piesní, najmä z rómskeho prostredia,“ uviedol riaditeľ SOŠ Jozef Horák.

Za obeť namieste padlo takmer 180-kilové prasa. Študenti a študentky pod dohľadom majstra odborného výcviku Ladislava Šimona a v prítomnosti veterinárneho lekára mäso rozobrali a spracovali pod holým nebom v kotle alebo aj v kuchyni na typické zabíjačkové pochutiny.

Nechýbalo pečené mäso, jaterničky, krvavničky, zapekané neúdené klobásky, čerstvo vyškvarené oškvarky.

„Ukazuje sa, že popularizácia tohto učebného odboru, ktorý bol už v totálnom útlme pred viacerými rokmi, tak sa postupne začína napĺňať tá idea, že čím viac budeme robiť takýchto aktivít, ako je aj táto live zabíjačka, pomáhajú k tomu, aby si našli cestu do našej školy záujemcovia o tento učebný odbor,“ uzavrel J. Horák.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM