Alexandra Húsková Rôzne

Študenti pracujú na modeli solárneho automobilu

O víťazstvo na prestížnych pretekoch naprieč Austráliou v solárnych vozidlách sa pokúsia zabojovať študenti Žilinskej univerzity (ŽU) a Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave. Obe vysoké školy spojili sily a vytvorili Solar team Slovakia na skonštruovanie solárneho automobilu.

Ilustračný obrázok k článku Študenti pracujú na modeli solárneho automobilu
Zdroj: TASR

Austrálske preteky sa konajú každé dva roky. Tento rok ich už študenti nestihnú, avšak so svojím vozidlom by sa chceli prezentovať v roku 2017 s dvoma profesionálnymi automobilovými pretekármi. Uviedol to dnes na prezentačnej tlačovej besede v Bratislave hlavný iniciátor myšlienky projektu Juraj Makarovič zo ŽU.

Ultra ľahké vozidlo s pohonom batérií zo slnečnej energie po technickej stránke riešia študenti zo ŽU, dizajn tím študentov z VŠVU. „Rozmanitosť poznatkov a skúseností je zárukou nových kreatívnych riešení, ktoré budú pre tím pridanou hodnotou nielen počas súťaže. Moderujeme spoločné neformálne prepojenie vysokých škôl rôzneho zamerania, čo je hlavným prínosom projektu a vzdelávacieho procesu,“ priblížil vedúci Ateliéru transport design VŠVU Štefan Klein.

Ako doplnil Makarovič, „momentálne sme v štádiu návrhu karosérie s inovatívnou technológiou kombinácie hliníka a uhlíkových vlákien. Ak chceme uspieť, vozidlo musí byť dostatočne bezpečné a zároveň ľahké a aerodynamické, s čo najnižšou spotrebou elektrickej energie. Čaká ho približne trasa 3000 km naprieč Austráliou, ktorú musí prekonať v čase približne 34 hodín“.

Predstavený futuristický dizajn solárneho elektromobilu bude mať maximálnu dĺžku 4,3 m, šírku 1,8 m, maximálnu plochu slnečných panelov šesť štvorcových metrov. To si vyžadujú propozície austrálskej súťaže. Predpokladaná rýchlosť slovenského vozidla má byť 135 km/h, maximálny denný dojazd 850 km. Výkon motora potrebný pri rýchlosti 100 km/h bude 1,6 kW, čo je na porovnanie výkon bežného vysávača v domácnosti. Zaujímavá je aj cena spotrebovanej energie, na 100 km je to len 0,08 eura.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM