Alexandra Húsková Rôzne

Stretnutie bez bariér v BVS. "Nechceme byť uzavretá spoločnosť," hovoria zástupcovia zdravotne postihnutých ľudí

Vo vodárenskom múzeu prebieha do piatku projekt, kde sa predstavujú zariadenia sociálnych služieb spolu s neziskovými organizáciami, ktoré propagujú svoju činnosť výstavou predmetov z chránených dielní. Do piatku vám odborníci poradia, ako získať peňažný príspevok na kompenzačné pomôcky.

Ilustračný obrázok k článku Stretnutie bez bariér v BVS. "Nechceme byť uzavretá spoločnosť," hovoria zástupcovia zdravotne postihnutých ľudí
Foto: Alexandra Húsková / Zdroj: Dnes24.sk

Odborné poradenstvo pod jednou strechou

Tento projekt má v názve „stretnutie bez bariér“ a myslí sa tým odstraňovanie bariér medzi zdravotne znevýhodnenými občanmi, komerčnými firmami a štátnymi inštitúciami. Návštevník výstavy nájde vo Vodárenskom múzeu v Bratislave všetko na jednom mieste.

Hlavná myšlienka je pomôcť ľuďom s ťažkým zdravotným znevýhodnením. Projekt podporil Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava, konkrétne Oddelenie peňažných príspevkov na kompenzáciu a posudkových činností. V rámci týchto dvoch dní poskytuje odborné poradenstvo a pomoc pri vypisovaní tlačív, ako získať peňažný príspevok.

Nájdete tu napríklad schodolezy, vozíky, či rôzne zdvíhacie zariadenia.

Na výstave sa predstavujú neziskové organizácie : chránená dielňa Impuls z Petržalky, N.O.Lepší svet, Hestia – zariadenie pre seniorov a za štátne služby Inštitút pre pracovnú rehabilitáciu.

Za aktivity štátneho sektora hovorí Andrea Kozová z Inštitútu pre pracovnú rehabilitáciu: „Pomáhame ľuďom v produktívnom veku nájsť si zamestnanie. Spolupracujeme aj s úradmi práce." Poskytujú odborné poradenské služby v oblasti pracovného trhu. Pod inštitút patrí aj stredná škola s internátom pre deti so zdravotným postihnutím s maturitným, aj pomaturitným štúdiom. Venujú sa sociálnej, pracovnej, výchovnej a liečebnej rehabilitácii.

Nezisková organizácia Lepší svet sa už 12 rokov stará o ľudí s mentálnym znevýhodnením a v tomto obore sú najväčšou neziskovou organizáciou. Majú takmer 100 klientov v Bratislavskom a v Trenčianskom kra­ji.

Tanečná skupina, keramika, či kaviareň

Predstavili sa svojou tanečnou formáciou NAJ LS. „Tanečná skupina NAJ LS pozostáva z 26 ľudí s mentálnym znevýhodnením a to bez integrácie s tanečníkmi bez znevýhodnenia. Organizujeme rôzne sústredenia a vystúpenia. Najbližšie budeme vystupovať s Laci Strikom na projekte Krivé zrkadlá,“ vyjadrila sa pre Bratislava24.sk Jana Langová, vedúca skupiny.

Viac o akcii Krivé zrkadlá: Deň krivých zrkadiel. Na Hviezdoslavovom námestí budete mať možnosť spoznať ľudí s mentálnym postihnutím

„Pre našich klientov poskytujeme moderné sociálne služby. V Petržalke máme pracovno-socializačné centrum, kde v rámci našej činnosti prevádzkujeme aj kaviarničku ako chránenú dielňu. Striedajú sa tam naši klienti ako čašníci po dvoch hodinách, osem hodinovú pracovnú dobu by nezvládli. Kaviareň je otvorená pre verejnosť, máme tam veľmi pekný priestor, kde je veľa zelene a veľká terasa,“ priblížila Ivana Pástorová, PR manažérka Lepší svet.

Ďalšie centrum je už aj v Karlovej vsi

V Karlovej Vsi neziskovka „Lepší svet“ tento rok otvorila nové komunitno-integračné centrum, ktoré bude zamerané hlavne na chránené dielne. V centre sa budú klienti venovať najmä keramike, ktorú vedie umelecká keramikárka Helena Pohanková. Zriadenie kaviarne je naplánované približne o mesiac, keď sa dokončia úpravy priestorov. Mala by tu vzniknúť aj chránená dielňa „Kuchyňa“, kde sa budú klienti učiť variť.

Viac o centre sa dozviete aj tu: V Karlovej Vsi pribudne nové centrum pre ľudí s mentálnym postihnutím

„Chceli by sme poskytovať napríklad aj služby ako masáže pre obyvateľov, aby vznikla inklúzia ľudí v okolí s našimi klientmi. Aby sme neboli braní ako uzavretá spoločnosť postihnutých. Chceme, aby centrum bolo denne otvorené. V súčasnosti je tam otvorená galéria od pondelka do piatku od 8:30–17:00 hodiny. Keď sa otvorí kaviareň, chceli by sme aby centrum bolo otvorené od 9:00–21:00 hodiny,“ vyjadrila sa Ivana Pástorová.

Prečítajte si aj: ROZHOVOR: Sú inšpiratívni a na nič sa nehrajú. Predsa sa nie vždy stretnú s ľudským pochopením

Lepší svet - NAJ LS
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM