Nikola Richterová Rôzne

Stredoškoláci okúsia vďaka novému projektu na vlastnej koži vysokoškolské auly

Dnes zavítali do Bratislavy študenti stredných škôl, ktorí si vyskúšajú na vlastnej koži, aké je to učiť sa na výške. V hlavnom meste sa do tohto projektu zapojili Paneurópska vysoká škola, Slovenská technická univerzita a Vysoká škola ekonómie a manažmentu verejnej správy.

Ilustračný obrázok k článku Stredoškoláci okúsia vďaka novému projektu na vlastnej koži vysokoškolské auly
Zdroj: TASR

Študenti stredných škôl sa počas nasledujúcich troch dní budú môcť zúčastňovať prednášok ako aj zapájať do rôznych úloh, ktoré majú pre nich organizátori pripravené. Autor projektu Matúš Jarolín je rád, že bude do akcie v Bratislave zapojených vyše 90 stredoškolákov z 11 škôl z rôznych miest, ako napríklad Košice, Poprad, Žilina, Banská Bystrica a ďalšie.

„Akcia Mini Erasmus je pod celoslovenským projektom Euroshool, ten je z dielne organizácii Erasmus Student Network a Stredoškolskej únie Slovenska. Hlavnou myšlienkou je získať reálnu skúsenosť s vysokou školou. Môžu si pozrieť, ako to tu naozaj vyzerá a či ich zaujímajú predmety.“ dodal.

Podľa Matúša Jarolína je tu pre stredoškolákov možnosť zistiť, ako to na vysokoškolskej akademickej pôde skutočne funguje. „Jednotlivé skupiny prichádzajúcich majú na starosti tútori z daných škôl, ktorí sú študentmi. Im je jedno, či títo stredoškoláci pôjdu na ich školu alebo nie, preto im okrem pozitív môžu povedať aj nejaké tie negatíva. To by sa na burze vysokých škôl nestalo.“

Zistia, koľko ich bude stáť vysokoškolský život

Stredoškoláci si taktiež budú môcť vyskúšať, aké je študovať a bývať v Bratislave aj z finančného hľadiska. „Ubytovanie im preplácajú vysoké školy, všetko ostatné je už ale na nich. Je to ozaj taká reálna skúška, aké by to bolo, keby tu naozaj žili ako vysokoškoláci.“ upresnil Matúš Jarolín a zároveň poukázal na systém výberu záujemcov.

„Hlavné bolo, aby mali nad 18 rokov. Z jednej strednej mohli ísť na konkrétnu vysokú školu len dvaja ľudia. Limitované to bolo najmä kvôli tomu, aby nešli naraz tridsiati a potom by museli prerušiť vyučovanie.“ objasnil autor celého nápadu.

Stredoškoláci si v nasledujúcich dňoch okrem vysokých škôl v Bratislave okúsia aj inštitúcie v Banskej Bystrici.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM